Vänsterpartiet: Bevara tallmossen!

Vänsterpartiet i Katrineholm stöder den lokala Naturskyddsföreningens arbete att bevara tallmossen. PÅ bilden: Vitmossa lever i fuktiga miljöer, tallmossen på Kerstinbodaområdet.

Vänsterpartiet i Katrineholm stöder den lokala Naturskyddsföreningens arbete att bevara tallmossen. PÅ bilden: Vitmossa lever i fuktiga miljöer, tallmossen på Kerstinbodaområdet.

Foto: Carina Ekdahl

Insändare2020-12-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms kommun planerar att upplåta värdefull naturmark till industrimark. Det är en tallmosse på Kerstinboda nära Finja cementindustri där företaget vill anlägga ett upplag för sina produkter. Det är en flera hektar, minst 150-årig tallskog, på en mosse med höga naturvärden, som inte bör exploateras, konstaterad i en kommunbeställd kartläggning av Ekologigruppen 2017. I kommunens Grönplan 2018 sägs att vid en framtida utveckling av området bör tillgängligheten ses över, att här finns stora natur- och rekreativa värden samt att den biologiska mångfalden i de gröna miljöerna ska stärkas. Länsstyrelsen har uttryckt stark kritik mot kommunens planer.

En upplåtelse av marken strider alltså mot kommunens egna skrivningar och riktningen mot att uppfylla Parisavtalet, vilket är mycket anmärkningsvärt!

En tallmosse lagrar mängder av koldioxid, såväl i själva mossmarken som i träden. I denna kristid för klimat och miljö när biologisk mångfald och klimat måste skyddas från fossilindustrins härjningar på vår planet, måste varje negativt ingrepp på dessa områden oerhört noga övervägas och helst stoppas. 

Tallmossen skulle som stadsnära naturområde dessutom kunna rena dagvatten från staden samt göras tillgänglig för medborgarna på lämpligt sätt. 

Kommunen måste i samråd med Finja finna en marklösning som tillgodoser företagets behov samtidigt som vi bevarar tallmossen med dess natur- och klimatvärden.

Vi stöder den lokala Naturskyddsföreningens arbete med att stoppa dessa planer!