Vänlighet lägger sig som bomull kring hjärtat

"God jul alla läsare och Gott nytt år, var vänliga mot varann det behöver vi alla", skriver Gunnel Malm i Julita.

"God jul alla läsare och Gott nytt år, var vänliga mot varann det behöver vi alla", skriver Gunnel Malm i Julita.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Insändare2023-12-17 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mars i år fick min fina borderterrier somna in, hon var tio år och en älskad familjemedlem. Så man kan sakna en hund. Men i byn finns snälla hundägare, de låter mig klappa deras vänliga hundar och det känns genast lite bättre. För så är det ju, vänlighet lägger sig som bomull kring hjärtat när det känns tufft.

När jag började sjunga i kör träffade jag en glad och bussig kvinna som tog hand om mig i större sammanhang, för vilsen kan man känna sig när man är ny. Under årens lopp har vi stött på varann i olika situationer och denna vänliga medmänniska är alltid lika glad och hjälpsam. Så enkelt det är att göra gott, bara vänlighet räcker långt.

Jag lyssnar gärna på radions P1 och min favorit bland utrikeskorrarna bevakar Mellanöstern. Han kan, med empati och inlevelse, måla upp det fasansfulla men också det varma och kärleksfulla. Det är inte bara en gång jag grinat när han berättar något fruktansvärt från någon krigszon eller jag blivit berörd av något positivt. Det måste vara en konst att kunna måla bilder på det viset. Dessutom svarar han på mejl.

Vänliga burken har jag skrivit om tidigare, en sån borde vi alla få i julklapp. Jag fick min för säkert tio år sedan och nu har jag nummer två. Det här är ett vänligt sätt att tala om för en farmor att hon är älskad. Jag brukar börja första advent med att ta upp en lapp om dagen och är jag det minsta sur när jag vaknar så mår jag betydligt bättre när jag läst vad där står. Eller vad sägs om ”Du är min förebild” eller ”Jag älskar dig, puss”?

Sen brukar jag själv vara vänlig till jul. För hur ofta glömmer vi inte dem som kör ut post, lämnar tidningen eller tar hand om soporna. En chokladlåda till jul är de väl värda. I ur och skur fungerar allt och det är deras förtjänst. Tack allihop.

Jag har sparat det bästa till sist. Heder åt er vänliga killar som kör färdtjänst och buss, och givetvis alla ni andra också. Ni är alla artiga, trevliga och hjälpsamma.

Men det jag fick höra för några julaftnar sen tar priset. En lite äldre bussförare stod och rökte utanför bussen, det var tidig julafton. God morgon, säger jag, firar din familj jul? Oj ja, svarar han, det vill barnen. Då önskar jag er en riktigt God Jul, säger jag. Och mannen svarar, hör och häpna: "Jag önskar du får det du vill ha och jag önskar att du får DEN du vill ha." Jag bara gapar och svarar "det var det vackraste någon har sagt till mig." Tack!

God jul alla läsare och Gott nytt år, var vänliga mot varann det behöver vi alla.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om