Vad vill politikerna göra för våra äldsta multisjuka?

Vad vill Sörmlands politiker göra åt äldreomsorgen vid våra särskilda boenden? Skriver Liliana Assi, ordf SPF Seniorerna Sörmlandsdistriktet.

Vad vill Sörmlands politiker göra åt äldreomsorgen vid våra särskilda boenden? Skriver Liliana Assi, ordf SPF Seniorerna Sörmlandsdistriktet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-09-07 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en delrapport från sin fördjupade nationella tillsyn av särskilda boenden för äldre (Säbo). 283 kommuner har granskats och ingen av dem uppfyller samtliga krav som gäller för vården på Säbo.

Tillsynen visar omfattande brister av vården av patienten på dessa områden:

• Vård i livets slutskede
• Läkemedelshantering
• Kontinuitet och dokumentation.

Tillsynen visar att det saknas ett dokumenterat samtal för tre av fyra patienter, som ska få vård i livets slutskede och att drygt sex av tio närstående inte haft ett samtal. 

Tillsynen visar också att ungefär hälften av patienterna saknar en dokumenterad läkemedelsgenomgång, trots att det ska ske, och att var femte patient får läkemedel som är olämpliga för äldre.

Vidare att vård- och omsorgspersonalen ofta har låg kompetens i svenska språket, att sjuksköterskan inte alltid har förutsättningar att bedöma patientens hälsotillstånd på plats och att läkartillgången är otillräcklig.

Samtliga granskade områden utgör risker för patientsäkerheten och innebär att kommunerna inte följer patientlagen eller socialtjänstlagen.

Slutsatsen är att vi inte har en värdig äldreomsorg, att våra äldre multisjuka inte behandlas med den respekt som lagen föreskriver. Det är oacceptabelt att kvaliteten brister så kraftigt.

Slutsatsen är också att det behövs omgående och omfattande förbättringar av äldrevården i kommunerna. Nu mer tio dagar kvar till valet vi seniorer veta vad ni politiker i Sörmlands kommuner är beredda att göra för att våra äldsta multisjuka skall få en värdig och patientsäker vård?

Vi vill ha svar nu – innan vi lägger våra röster i valet!