Vad tjänar C och KD på samarbetet med SD?

Till nästa val måste väljarna fråga sig om en röst på C och KD lika gärna kan vara en röst på SD, skriver Viking Jonsson fd politiker.

Till nästa val måste väljarna fråga sig om en röst på C och KD lika gärna kan vara en röst på SD, skriver Viking Jonsson fd politiker.

Foto: Anton Swärdhagen

Insändare2022-12-12 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket inflytande fick väljarna genom att rösta på Centerpartiet (C) och Kristdemokraterna (KD) i Vingåker? Det kan man utläsa i kommunfullmäktiges protokoll från novembersammanträdet.

C och Kd valde ett minoritetsstyre med 9 mandat av 31 och förlitar sig på att Sverigedemokraterna (SD) ger dem stöd i alla frågor som de vill driva. Genom att byta samarbetspartier kan man fundera på vilket utfall dessa partier fick politiskt. 

Robert Davidsson (C) fick ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen. Ing-Marie Frössevi (C) fick ordförandeposten i barn-och utbildningsnämnden. Lennart Andersson (KD) fick ordförandeposten i valnämnden.

Ett dåligt utfall för att leda kommunen med 9 mandat helt beroende av SD. Från att samarbeta med de rödgröna samarbetar man i stället med de blåbruna. C och KD kan således inte driva någon egen politik utan att först fråga SD om det är ok. Undrar om väljarna är besvikna?

Den stora vinnaren är SD som utan att ta på sig någon ansvarsfull ordförandepost fullt ut kan styra politiken med sin utslagsröst i kommunfullmäktige. Smart drag som C och KD gick på.

Till nästa val måste väljarna fråga sig om en röst på C och KD lika gärna kan vara en röst på SD.