Vingåkers socialförvaltning – utbilda er om autism!

Nej, Marjo Koivumaa Koistinen, du kan inte känna dig trygg med att den dagliga verksamheten!

Nej, Marjo Koivumaa Koistinen, du kan inte känna dig trygg med att den dagliga verksamheten!

Foto: Herman Öberg

Insändare2024-07-02 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nej, Marjo Koivumaa Koistinen, du kan inte känna dig trygg med att den dagliga verksamheten för era brukare sköts bra. Ska man arbeta med människor med autism måste man nämligen ha kunskap. Det har speciallärare och talpedagog Lillemor Holm och Lusse Magnusson efter många års arbete med den funktionsgruppen. 

Jag håller med mamma Leena, som anser att den kunskapen är dålig inom Vingåkers kommun. Om några känner Tommy väl och vet vad han behöver, så är det, förutom mamma Leena, just Lillemor Holm och Lusse Magnusson.

Förvaltningen lägger ner, utan ett grundligt förarbete, en för människor med autism fungerande verksamhet på Vårnäs, med motiveringar, som tyder på något slags normalitetssträvanden och personligt tyckande i stället för kunskap om autism. 

Tre brukare med två personal går inte att motivera, påstår förvaltningen. Det gör det visst. Det här är sköra människor vi talar om. Det har fungerat i åratal utan att politiker och andra chefer har protesterat. 

Full grupp och full buss hade varit OK för förvaltningen. Men inte för människor med autism. Det kan bli för många, för störande, för svårt att klara av. Att det ska vara lika inom alla grupper och att alla ska ha ungefär lika arbetsbelastning, den uppgiften gör mig mörkrädd.

Människor med så skiftande svårigheter får inte behandlas efter en sådan mall. Det ska heller inte bero på vem som jobbar med brukaren enligt förvaltningen, bra scheman och bilder ska simsalabim undanröja alla svårigheter. 

Bilder och scheman ska anpassas till individen och inte tvärtom. Människor med autism är otroligt känsliga för avbrott i rutiner, för de människor de har omkring sig, personalens kunnande är a och o och nya kontakter måste slussas in varsamt. Ett av deras huvudproblem i diagnosen är just svårigheter med social interaktion.

Så nej, Marjo Koivumaa Koistinen, du kan inte känna dig trygg. 

Återställ gruppen på Vårnäs, så Tommy slipper det själsdödande arbetet med att riva papper och slipper slänga bord och stolar för att visa att han är förtvivlad. Skicka förvaltningen på en gedigen utbildning om autism.

Solveig Jansson 

Numera pensionär, men tidigare mångårig speciallärare på Dammsdalskolan, Vingåker. För vars räkning jag i flera år arbetat på heltid i Södermanland, Norrköping och ett år inom omsorgsverksamheten i Katrineholms kommun med att ge föreläsningar, handledning och utbildning om funktionsstörningen autism- och autismspektrumstörning.