Public service har tappat sitt förtroende bland flera olika politiska grupper på senare år. Reinfeldts regering fick kritik från högerpopulister på nätet angående hur de misslyckats greppa tag om kulturinstitutionerna. Tanken var alltså att Alliansen föll för att kulturen i Sverige haft för stark koppling till socialistiska åsikter. Den nya regeringen verkar ha lyckats med det övertagandet, men nu verkar både högerpopulisterna och vänstersidan vara missnöjda istället. Vad händer om svenskarna tappar tron på massmedia?
Kulturen styr ju till mångt och mycket politiken, men vem styr kulturen? På senare tid har flera av våra stora nyhetssajter börjat avvika från de pressetiska reglerna, exempelvis genom att bara presentera en sida av konflikter, utan kommentarer från motparten, och sedan inte göra rättningar i tid, eller alls.
I Sverige har vi länge haft en tro på att demokratin är neutral, men allt oftare dyker tecken på att demokratin kräver politiskt underhåll upp.
Vikten av yttrandefrihet och pressfrihet borde kanske väga tyngst, men tappar inte media sitt tydliga existensberättigande om de inte följer pressetiken?
När världen står i brand är det viktigt att försöka undvika polarisering istället för att försöka skapa klick. Media, och framförallt massmedia, har ett ansvar att inte framkalla ytterligare splittring.
Vi måste kräva mer av massmedia innan Sverige inte längre kan förenas under tron på något objektivt. Public service måste finnas kvar som en institution Sverige står samlade bakom.
Vad händer när vi slutar lyssna till massmedia?
"Public service måste finnas kvar som en institution Sverige står samlade bakom", skriver signaturen Oroad mediabrukare
Foto: Christine Olsson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.