Vad händer med bönderna i Nederländerna?

"Ingen får bråka med våra bönder" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Ingen får bråka med våra bönder" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2022-10-25 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Kanske har du hört talas om de omfattande protesterna från bönder i Nederländerna, som intar städer och motorvägar med sina jättetraktorer och brinnande höbalar?

Den nederländska regeringen har beslutat att kraftigt minska användningen av kväveutsläppande konstgödning och stallgödsel för att mildra klimatkrisen, vilket slår stenhårt mot bönderna. Så många som 11200 jordbruk kan tvingas lägga ner och regeringens plan är att köpa upp gårdar och mark, frivilligt eller kanske genom tvång, om det behövs. Detta kommer givetvis att minska matproduktionen i ett läge då den globala matbristen redan är ett faktum.

De flesta bönderna har ägt sin mark i många generationer och har investerat mängder med tid och kapital i sina gårdar. Hur kan politiker, som tillsatts av folket, agera så mot sin egen befolkning? Jag hoppas innerligt att svenska bönder ska slippa en liknande behandling. Hur vore det om man fokuserade sina klimatåtgärder på exempelvis utlandssemestrar, lyxkonsumtion och lyxbilar, och dessutom beskattade den rikaste procenten rejält mycket mer, för att minska utsläpp och finansiera energiomställningen?

Den politiska oklokheten verkar inte ha några gränser, och ibland undrar man om politiker är spratteldockor till EU:s dockteater, eller om de själva kommit på dessa tanklösa åtgärder. I båda fallen borde kanske lösningen vara att byta ut karriärpolitiker mot kloka och modiga människor med arbetslivserfarenhet och självständighet? Skulle Nederländerna och Sverige kanske kunna införa en klokhetsgaranti för politiker innan de får kandidera till politiska val? Vi är nog många som skulle uppskatta ett sådant initiativ!

Slutsats – ingen får bråka med våra bönder!