Vad är det Sverige vill bli medlem av?

"Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att Sverige ska agera i strid med svensk lag, och lämna ut människor, som han vill sätta i turkiskt fängelse. Men själva vägrar turkiska myndigheter att lämna ut den så kallade "Kurdiska räven", som fjärrstyr knarkhandeln i Sverige", skriver Urban Lundin.  (Arkivbild)

"Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att Sverige ska agera i strid med svensk lag, och lämna ut människor, som han vill sätta i turkiskt fängelse. Men själva vägrar turkiska myndigheter att lämna ut den så kallade "Kurdiska räven", som fjärrstyr knarkhandeln i Sverige", skriver Urban Lundin. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-04-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har ansökt om medlemskap i Nato. Eller? För om man ska gå efter president Erdogans uppträdande, verkar det som vi sökt medlemskap i svensk-turkiska (o)vänskapsförbundet. För han kräver att Sverige ska agera i strid med svensk lag, och lämna ut människor, som han vill sätta i turkiskt fängelse. Men själva vägrar turkiska myndigheter att lämna ut den så kallade "Kurdiska räven", som fjärrstyr knarkhandeln i Sverige, i vilket ingår att beställa mord på rivaler i gängmiljöerna. 

Och Ungern hakar på. De vill inte ratificera Sveriges ansökan, eftersom Sverige i likhet med andra EU-länder kritiserat Ungerns demokrati, och också hållit inne med ekonomiskt stöd.

Detta är ren utpressning. Att ta chansen att driva frågor som gynnar det egna intresset, men inte har något med Nato-inträdet i sig att göra, är en politisk skandal. 

För att beviljas Nato-inträde måste självklart alla medlemmar ha en chans att säga sin mening. Men detta? Att kräva en ordentligt kvalificerad majoritet i en så viktig fråga är förståeligt. Men att två länder kan hålla de övriga 28 Nato-medlemmarna som gisslan är absurt. Nato måste se över sina regler för vad som ska krävas för att bli medlem.