Utökat tiggeriförbud med lagens luddiga hjälp

Insändarskribenten ställer frågan varför lagstifta och förbjuda åtta personers rop på hjälp.

Insändarskribenten ställer frågan varför lagstifta och förbjuda åtta personers rop på hjälp.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2019-10-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholm utökar tiggeriförbudet även på privat mark, dock ej överallt. Affärerna Netto och Lidl ingår inte utifrån majoritetens förslag. Jag frågade om stöd i lagtexten innan beslut i kommunfullmäktige för utökat tiggeriförbud och fick till svar att Eskilstuna hade tolkat texten till ”sin fördel”. Länsstyrelsen har sista ordet. Vad tycker du att lagtexten associerar till angående allemansrätten och offentlig plats?

Dessa korta sammanfattningar har kommunen haft som underlag till beslut: - ”Med offentlig plats enligt lag avses exempelvis allemansrätten som ger allmänheten rätt att gå eller cykla på den, vilket alltså räcker för att den skall anses upplåten som offentlig plats. Större parkeringsplatser som är avsedda för allmänheten utgör också offentliga platser, även om de är belägna vid stormarknader med bara ett eller ett par större butikskomplex.”

Har alla rätt till nyttjande av större parkeringsplatser i och med att det klassas som offentlig plats på privat mark? Var kommer tiggeriförbudet in i denna text?

Varför lagstifta och förbjuda åtta personers rop på hjälp med en mugg i handen? Nu ska polisen få mer jobb med att avvisa tiggarna. Polisen behöver jobba med dom stora problemen. 

Tiggeri är ingen framkomlig väg för att familjer ska överleva i Sverige och i sina hemländer. Men alternativen har varit sämre och svenskar är givmilda. KD röstade självklart nej till tiggeriförbud både på kommunal och privat mark.  Älska din nästa som dig själv.