Svar till insändaren "Felaktiga beslut drabbar kommunen i framtiden" publicerad 3/1.
I min bransch, välfärdsbranschen, hänger alltihop. Därför jobbar vi parallellt med flera saker. Katrineholm står inför samma utmaningar som de flesta kommuner; finansieringen av välfärden. Lyckligtvis har vi en bra tillväxt, vilket långt ifrån alla kommuner har.
Att elevantalet minskar i Katrineholm på grund av att fler väljer andra kommuners skolor är direkt fel. I grund- och gymnasieskolan väljer 7% fristående skola eller annan kommun, vilket är långt under rikssnittet som är 15% respektive 20%. Katrineholmarna blir fler och fler. Både äldre och unga. För att möta detta tar vi i år första spadtaget för en ny högstadieskola och en ny låg-och mellanstadieskola.
Ett nytt äldreboende kommer att vara inflyttningsklart under året och ett nytt trygghetsboende börjar byggas. Även i år kommer samtliga kommunens seniorer att få åka buss gratis under sommarmånaderna. Tvärtom vad du skriver satsar vi mer pengar på de äldre och de yngre invånarna. Av 100 skattekronor går ungefär 72 kronor till vård, skola och omsorg. Då är inte social omsorg, idrott, fritid och kultur inräknat.
I Katrineholm ser vi föreningslivet som ett samhällskitt. Det skapar gemenskap, trygghet och främjar folkhälsan. Utegymmen är en pusselbit i det arbetet. En annan pusselbit är Sportcentrum. Anläggningen är Katrineholms största besöksmål med drygt en miljon besökare varje år. Sportcentrum ska utvecklas och moderniseras med bland annat en ny ishall som är miljö- och hälsosäker. Den kommer att ge möjlighet till att utöva fler vintersporter, event och upplevelser. Sporthallar byggs också vid de nya skolorna.
Det du kallar butiksdöden är en förändring som är oundviklig och normal. Den pågår i Europa, Sverige och i Katrineholm. Det är ingen ny företeelse. Företag och butiker har i alla tider lagts ner. Nya har istället startats. Det är idag en stor utmaning för en del butiker att möta e-handelns konkurrens. Handla i våra butiker istället så är mycket vunnet. Med tiden kommer nya arbetssätt och affärsmodeller dyka upp och ersätta de gamla.
Under mina 14 år som kommunstyrelsens ordförande har jag upplevt den högsta högkonjunkturen, den lägsta lågkonjunkturen och arbetat under 5 olika regeringar. För något år sedan upplevde vi en flyktingström som vi inte upplevt i modern tid. Vi har hanterat allt detta genom att vara kloka, positiva och försiktiga och inte varit rädda för förändring. Det ska vi fortsätta med.