Utestängd från bank-id blir orättvist behandlad

Utan tillgång till bank-id kan man heller inte använda betallösningen Swish. Det gör att medborgare stängs ute från samhället, skriver Lars-Ove Nederman, ordförande i Synskadades riksförbund Katrineholm-Vingåker.

Utan tillgång till bank-id kan man heller inte använda betallösningen Swish. Det gör att medborgare stängs ute från samhället, skriver Lars-Ove Nederman, ordförande i Synskadades riksförbund Katrineholm-Vingåker.

Foto: Arkivbilder

Insändare2023-02-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag utestängs personer som har en förmyndare från den ekonomiska möjligheten att kunna betala via Swish. 

För att använda Swish krävs att man har tillgång till bank-id. Dagens bank-id är inte anpassat för att fungera för dessa medborgare. De kan därmed inte delta på samma villkor som alla andra i vårt samhälle genom att de inte kan betala med Swish. 

Det finns förmodligen även andra medborgare som utestängs på grund av att bank-id inte kan anpassas efter behovet som kan uppstå vid särskilda omständigheter för medborgaren. 

Ett bank-id ska kunna regleras så att man kan välja vad det ska kunna omfattas då särskilda behov finns, så att den del som användaren kan hantera blir tillgängligt och användbar för flera medborgare än som är möjligt med de begränsningar som nu utestänger dessa personer från det ekonomiska systemet för en vanlig betalningsform i dag. 

Lagen ska anpassas så att bank-id kan fungera för flera samhällsmedborgare i vårt land genom att det görs tillgängligt för val av behörighet för delar av bank-ids funktioner i dag. Om man kan välja delar av funktionerna kan flera använda och tillåtas använda dagens bank-id. I dag nekas dessa personer från bankerna att få tillgång till bank-id. 

Ett annat sätt är att ha ett statligt bank-id med dessa möjligheter men det är alltid bättre om man kan använda det som redan finns utan att skapa speciallösningar. Speciallösningar ska användas då inget annat är möjligt. 

Att behöva ha en speciallösning brukar bli krångligare därför att okunskapen då gör det svårare vid hanteringen av speciallösningen som riskerar vara okänd bland supportpersonalen. 

Det gäller till exempel speciallösningen för synskadade och bank-id för användning med skärmläsare som supporten alltid brukar vara okunnig om och man får stå på sig för att få den anpassade programvaran som är en speciallösning från dem som gör bank-id programmet. 

Det finns även problem vid t ex webbsidor då fler val av bank-id skall införas och redan i dag tas vissa möjligheter bort (bank-id på kort), så det inte kan användas som inloggningsform fast det varit tillgängligt tidigare. 

Se även FN-konventionen för funktionshindrade, gällande delaktighet i vårt samhälle.