Utan alla vaccin hade jag varit död i dag

Insändare 28 december 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tittar i min vaccinationshandling. När jag arbetade i Afrika brukade jag ha den i en tygpåse på bröstet, så den är lite ”vattenskadad” av svett. Där finns 17 införanden i tillägg till de fyra poliosprutor som jag fick på 50-talet. Lägg därtill också vaccinationerna mot smittkoppor och tuberkulos. Jag är vaccinerad mot gula febern, difteri, hjärnhinneinflammation, hepatit A, tyfus, paratyfus, difteri, stelkramp, kolera och säkert ytterligare något. På senare tid har jag vaccinerats mot svininfluensa och i närtid tre sprutor mot Covid-19.

Märket efter calmettevaccinet på låret har nästan helt bleknat bort, liksom ärret efter smittkoppsvaccinet på armen. 75 år gammal har jag hunnit bli, men det är ju uppenbart att utan dessa vaccinationer hade jag förmodligen varit död för länge sedan. Så jag tackar högre makter för att den obegripliga företeelsen vaccinationsvägrare inte fanns på den tiden, för då hade de säkert kunnat röra till det och lura människor att inte ta vaccinen.

Myndigheternas beslut grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. "Än sen?" säger vaccinationsvägraren. "Vetenskapen har inget monopol på sanningen. Min (alternativa) sanning ska väga lika tungt."

Vi känner igen argumentet från Trumps USA. En andra huvudfaktor bakom det vettlösa motståndet är den extrema individualiseringen vi sett under de senaste decennierna. Jag är jag, och jag lyssnar bara till mitt eget hjärta. Och möjligen grannens om han/hon tycker lika som jag.

Hur kan människor i tusental gå ut på gatorna och demonstrera mot vaccinen? Jag tror att alla är läskunniga, vilket innebär att de vet att de utsätter medmänniskor för risker, och att de utsätter sjukvården för extra prövningar. Och inte minst utsätter de sig själva för ökade risker att bli sjuka och dö. Men de kanske inte tror på statistiken?  "Ingen ska sätta några nålar i min kropp mot min vilja, argumenterar han/hon."

Men då får du väl dö. Men gör det gärna utan att belasta vårdapparaten. Om du tror att chansen är bättre att klara sig utan vaccin än med vaccin, varför ska du då uppta en säng på sjukhuset, när det sedan visar sig att din kalkyl är fel? Stå upp för din övertygelse!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa