Ungdomarna i Valla behöver en fritidsgård

Vi i sockenrådet anser att det måste anordnas en bra konfessionslös verksamhet för ungdomarna i Valla.
Skriver Kristina Simonsson för sockenrådet i Valla- Sköldinge.

Vi i sockenrådet anser att det måste anordnas en bra konfessionslös verksamhet för ungdomarna i Valla. Skriver Kristina Simonsson för sockenrådet i Valla- Sköldinge.

Foto: Matilda Lantz

Insändare2021-03-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I Valla bor över 200 ungdomar. Vid den senaste statistiken 218 stycken mellan 13- 19 år. I Valla finns ingen fritidsgård.

Kommunen har sedan 2016 ansett att ungdomarna i Valla ska åka in till tätorten Katrineholm och delta i verksamheten på perrongen. Något busskort från kommunen finns inte för dessa resor utan de får betalas av föräldrarna. 400 kronor per månad kostar busskortet om man köper det rabatterade kortet. Enkelresor kostar 19 kronor dvs 38 kronor tur och retur. 

Många föräldrar har valt att skjutsa sina tonåringar- dels eftersom bussen bara går en gång per timme kvällstid- dels för att det är stökigt på stan vid bussterminalen och Mac Donalds. Det har förekommit rån och slagsmål

Hur kunde det bli så här? Valla har haft en ungdomsgård som kallades tegelvillan. Den lades ner 2010 med motivering att för få ungdomar besökte den. Vallaborna instämde inte i den analysen. Vallaborna startade en namninsamling för att öppna en ungdomsgård igen. Det resulterade i att Rockan öppnades. Tonni Rigo ledde och ansvarade för Rockan. Hans uppdrag förnyades ett år i taget. Rockan var välbesökt. Ungdomarna trängdes. De hängde, spelade biljard och bordtennis, satt vid datorerna och hade en vuxen att prata med om det behövdes. Tonni Rigo var en mycket uppskattad ungdomsledare. 

2016 förlängde inte kultur- och fritidsnämnden uppdraget. De skulle driva det i egen regi i lokalen under Triangeln. Det kom inga ungdomar till den nya verksamheten. Naturligtvis kan det vara fel på ungdomarna som inte var intresserade av det kommunen erbjöd men troligare är att man inte erbjöd sådant som ungdomarna vill ha. De gånger vi från sockenrådet var där satt den enda deltagaren och klistrade bilder på muggar. Kommunen beslöt att flytta verksamheten till Valla skola och kalla det "Lyckliga gatan". I Valla skola går barn t o m årskurs 6. Efter något år stängde man "Lyckliga gatan" verksamheten för det kom inte några tonåringar och Valla bedömdes inte ha några socioekonomiska problem (dvs. socialt utslagna eller kriminella) som motiverade en satsning på ungdomarna här. 

Att ungdomarna i Valla, på det stora hela taget, är relativt välartade kanske man kan vara tacksam för...men ska det vara det kriterium som avgör om det ska finnas ungdomsverksamhet?  Vad finns i Valla? Jo, det finns en idrottsförening och det finns kyrklig verksamhet varannan vecka 2 timmar

Hur ser det då ut på andra ställen?? Det finns exempelvis verksamhet för 13- 19 åringar i Flens tätort, Hälleforsnäs och Malmköping. I Katrineholms kommun har ungdomsverksamhet Strångsjö, Forssjö och Sköldinge.  I Björkvik stödjer Lyckliga gatan den kyrkliga verksamheten för ungdomar. I Valla som är den största tätorten utanför Katrineholms tätort finns ingenting

Vi i sockenrådet anser att det måste anordnas en bra konfessionslös verksamhet för ungdomarna med en fritidsledare som ledare och vuxenkontakt och den ska vara kommunalt finansierad.  När den finns på plats ställer föräldrar och andra intresserade gärna upp och stöttar och ordnar aktiviteter.

 För sockenrådet i Valla- Sköldinge Kristina Simonsson