Tvingas till bank-id för att handla på nätet

Insändarskribenten kan skriva under sin deklaration och flytta pengar hos sin bank med hjälp av en kod, men för att handla via Klarna krävs bank-id.

Insändarskribenten kan skriva under sin deklaration och flytta pengar hos sin bank med hjälp av en kod, men för att handla via Klarna krävs bank-id.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-04-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som inte har bank-id kan numera få trixa lite om man skall handla på nätet. Jag har några företag jag köper av lite då och då och ett av dem, de blir nog fler, har blivit svårare att beställa från. 

Klarna heter banken, före detta dotterbolag till Nordea, numera på egna ben. Det går fortfarande bra att köpa från de flesta ställen med Klarna, men vad göra om jag inte kan handla där jag vill? Jo, man ringer företaget och undrar hur det kan lösas. Det löstes direkt: "inga problem, beställ på mejlen vad du vill ha och förskottsbetala". Okej, det gick ju bra. Efter samtal med Klarnas, den gången, trevliga kundtjänst fanns inget att göra annat än skaffa bank-id. Ingen lösning om jag inte vill eller kan.

Tänk, jag kan till och med skriva under min deklaration med kod, jag kan nå Telia med detsamma. Så även min bank, där jag kan flytta om pengar och kolla konton. Med kod. Men inte hos Klarna, fast jag lämnade som förslag att de kunde ge mig en kod så skulle allt kunna lösa sig. För varför måste vi alla ha bank-id om vi inte litar på att bara jag själv kollar vad jag gör på nätet? 

Valfrihet pratar gärna högerregeringar om. Vems valfrihet?