Tvätta händerna, håll avstånd – glöm inte att röra dig

Tvätta händerna, håll avstånd och glöm inte att röra på dig. Skriver Susanne Jidesten, generalsekreterare 
och Ewa Lindström, verksamhetschef IF Friskis&Svettis Katrineholm.

Tvätta händerna, håll avstånd och glöm inte att röra på dig. Skriver Susanne Jidesten, generalsekreterare och Ewa Lindström, verksamhetschef IF Friskis&Svettis Katrineholm.

Foto: Friskis och Svettis

Insändare2020-12-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av november presenterade WHO nya riktlinjer för fysisk aktivitet. En viktig påminnelse i en tuff tid. Corona sliter hårt på vården, på ekonomin men också på var och en av oss. Tillvaron är begränsad och påverkad av oro. Men nu, mer än någonsin, behöver kroppen röra på sig.

WHO räknar med att fem miljoner dödsfall om året kan undvikas om befolkningen är mer aktiv. De nya riktlinjerna lyfter fram fler hälsofördelar med fysisk aktivitet än tidigare. Bättre mental hälsa, sömn och hälsorelaterad livskvalitet har lagts till listan som sedan tidigare bland annat berör effekter på cancer och andningsvägar. 

Nytt i rekommendationerna är 2,5–5 timmars fysisk aktivitet i veckan. För första gången understryks vikten av att all rörelse räknas. Det tidigare kravet på minst tio minuters aktivitet har ersatts av ”viss fysisk aktivitet är bättre än ingen”. Sverige måste göra verkstad av detta.

Snart tio månader in i pandemin är det uppenbart hur rimliga krav på fysisk distans ökar stillasittandet. Corona kullkastar inbitna vanor. Friskis&Svettis, liksom resten av motions-Sverige, anpassar verksamheten för en ny tid. Men såväl vana motionärer som sällanutövare riskerar att komma av sig. När fler tvärtom behöver hitta sin rörelse.

Summan av de många hemmakontoren, pressen inom de yrken som måste utövas på arbetsplatsen, oro och tristess bland äldre som isolerat sig och de yngres långa skärmtimmar kräver att vi skapar nya gemensamma normer för rörelse. Sänker trösklarna för vad som räknas dit. 

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något:

Samhällsplanerare och lokala beslutsfattare kan agera för att rörelse ska bli lätt och lustfyllt i människors närmiljö. Arbetsgivare kan underlätta rörelse i medarbetares vardag. Uppmuntra användning av friskvårdsbidrag och friskvårdstimme.

Nationella beslutsfattare, myndigheter och politiker, kan påminna allmänheten om vikten av fysisk aktivitet.     

Motionssverige kan fortsätta tillgängliggöra ännu mer träning både digitalt och utomhus.

Och var och en av oss kan sätta ett kryss på handen. För att påminna oss själva, och andra – om att all rörelse räknas.

Det är en väldigt speciell tid. Vi är mer beroende av varandra än någonsin, samtidigt som vi inte kan vara tillsammans som vanligt. Friskis tror på att hålla det enkelt: tvätta händerna, håll avstånd och glöm inte att röra på dig.