Tung trafik följer inte trafikreglerna

Signaturen "Gubben Petson" skriver om tung trafik som kör genom Katrineholm på ett felaktigt sätt.

Signaturen "Gubben Petson" skriver om tung trafik som kör genom Katrineholm på ett felaktigt sätt.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2021-09-07 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom jag bor på Söder i Katrineholm, utnyttjar jag gång- och cykelbanor när jag bland annat handlar livsmedel på Kvarnen. Oftast blir det Vasavägen ner till centrum och Eriksbergsvägen hem. Jag gillar att gå eller cykla beroende på årstiden.

För att slippa ha den tunga trafiken passera genom de centrala delarna av stan, byggdes förbileden, ett mycket bra initiativ. När den tunga trafiken som kommer från Norrköping väljer att ta den gamla infarten till Katrineholm över Djulö Kvarn, ställer detta till problem om man är på väg till Vingåker eller Örebro. Vid fyrvägskorsningen vid Djulö är det förbjudet att ta in på Vasavägen, för att sedan med hjälp orientera sig ut olika vägar genom centrala staden. Om man nu i stället fortsätter rakt fram, kanske man kan svänga vänster i rondellen vid Talltullen och fortsätta Oppundavägen över Nordanåsbron och Vingåkersvägen, för att slippa förbileden. Även här är det förbjudet att svänga vänster för tung trafik. 

Om man nu inte vill bryta mot lagen, fortsätter man till rondellen vid Blå hästen. Där tar man till vänster på Linnevägen, fortsätter förbi Röda ladan till Vingåkersvägen, tar till vänster ner till den nya rondellen vid Nordanåsbron och vidare ut på Vingåkersvägen. Dett vägval blev orsak till att en lastbil var nära att välta i rondellen vid Blå hästen.

Det vanligaste alternativet är, trots förbudsskylten, att ta Oppundavägen, över Nordanåsbron och vidare ut på Vingåkersvägen, för att fortsätta till bland annat Örebro.

Varför gör inte polisen något för att få stopp på detta nonchalanta sätt att inte följa lagar och regler i trafiken.

Nej, man silar mygg och sväljer elefanter.