Trygg och tillgänglig omsorg för alla i Vingåker

"Ta bort de delade turerna, skriver Robert Skoglund (S) tillsammans med två av sina partikamrater.

"Ta bort de delade turerna, skriver Robert Skoglund (S) tillsammans med två av sina partikamrater.

Foto: Sörmlands Media

Insändare2022-08-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett vart du befinner dig i livet har du rätt till stöd, omsorg och bostad anpassad utifrån dina behov.

Vi socialdemokrater anser att det är en självklarhet att den dagen du behöver komma till ett äldreboende, så skall platsen finnas där, utan lång väntan. Du skall känna dig trygg med den omsorg vi ger dig. Att få en god och jämlik omvårdnad med hög kvalitet i livets slutskede är viktigt. 

Om vi skall kunna ge dig den höga kvaliteten inom omsorgen behöver vi ha en välutbildad och rätt dimensionerad personalstyrka. Vi behöver ha personal som trivs och vill göra skillnad för de boende man skall hjälpa. Där är arbetsmiljö och lön en viktig komponent, men det finns även andra saker. När man jobbar dygnets alla timmar så blir schemat en viktig del. Vi har startat arbetet med att få bort de delade turerna. Att behöva gå till jobbet två gånger på en dag är ett förlegat sätt att bedriva omsorg på. Att ha rätt sorts skor på fötterna är nog så viktigt och därför vill vi införa fria arbetsskor inom omsorgen. 

Vi får ofta väldigt höga betyg av de boende kring hur man uppfattar sin omsorg och sitt boende, där personalen får högsta betyg. Däremot behöver vi göra de gemensamma utrymmena mer hemmalika och behöver också se över utemiljön kring Humlegården och Ekgården.

Därför lovar vi att genomföra följande om vi vinner valet: Aktivitetsvärdar inom äldreomsorgen, anlägga en sinnenas trädgård vid äldreboendet, ta bort de delade turerna, införa fria arbetsskor i omsorgen, bygga ut den dagliga verksamheten, införa personliga ombud för personer med psykiatriska diagnoser.