Jag läser många tidningar – en del – för att få en stunds läsunderhållning och få ta del av vad kunniga personer berättar för mig – och så Kuriren – av annat skäl. Det kom jag att tänka på när jag i Kuriren läser en bokrecension skriven av Viktor Andersson om Lena Anderssons bok med titeln "Studie i mänskligt beteende" som han ger omdömet: "Lika tråkig som en hemläxa över helgen".
En av de tidningar jag prenumererar på är tidningen Fokus där samma bok får omdömet: "Att Lena Andersson struntar i psykologisk trovärdighet och realism kan säkert stöta bort läsare som vill känna igen sig men det är värt att följa med på Anderssons resa. Hon har lagt ut ett intrikat berättarspår genom en vardag som blir alltmer överraskande. Studie i mänskligt beteende är en litterär frizon där existensen – inte de verbala gesterna och positionerandet – styr språk och tanke. Det är överraskande njutningsfullt att som läsare färdas genom Lena Anderssons nya litterära landskap."
Fokus har synnerligen begåvade skribenter. Och läsekrets. Det vet jag som prenumererat på tidningen sedan 2005.
Bjarne Wilmarsgård
Svar direkt:
Hej och tack för din insändare.
Viktor Andersson har recenserat Lena Anderssons bok ”Studie i mänskligt beteende” (Bokförlaget Polaris), som består av löst sammanhängande texter som författaren själv beskriver som ”skönlitterära fallstudier” eller ”moraliteter”. Viktor Andersson finner resultatet lyckat men väldigt tråkigt. Innan han drar den slutsatsen beskriver han innehållet och sätter in det i en kontext – han jämför Lena Anderssons verk med en annan författares.
Du jämför Viktor Anderssons text med en recension av samma bok i kulturtidskriften Fokus.
Det är lite som att prata om äpplen och päron.
För det första tycker Fokus skribent att Lena Anderssons texter är njutningsfull läsning, vilket alltså Viktor Andersson inte gör.
För det andra vänder sig veckotidningen Fokus till en helt annan läsekrets än Katrineholms-Kuriren.
Vi har generellt kortare textlängder och vill att våra recensioner ska ha ett tilltal som passar en bredare publik i olika åldrar och med olika bakgrund.
Recensionerna i tidskriften Fokus och Katrineholms-Kuriren utgör exempel på den mångfald som glädjande nog fortfarande finns inom den svenska kulturjournalistiken.
Jag är glad att alla kulturartiklar inte följer samma mall.
Catarina Nitz
Kulturchef, Katrineholms-Kuriren