I augusti släppte FN:s klimatpanel IPCC en rapport om jord- och skogsbrukets roll för klimatet. En slutsats är att en av de stora klimatbovarna är matsvinnet. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs. Om det globala matsvinnet var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare efter Kina och USA.
En av de vanligaste orsakerna till matsvinn är okunskap om datummärkning. En Sifoundersökning visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.
Förra året lämnade invånarna i Södermanland in totalt 15 000 ton matavfall till insamling. Det är en ökning med 32 procent sedan 2015. Här är våra fem bästa tips för att minska matsvinnet:
1. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka innan du slänger. Gå inte enbart efter bäst före-datum.
2. Använd matresterna! Laga en omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.
3. När du står i butiken kan du välja kortare bäst före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.
4. Förvara maten rätt – följ förpackningsanvisningarna så förlänger du hållbarheten.
5. Planera dina inköp – titta igenom vad som finns hemma så att du inte handlar dubbletter.
Vi uppmanar nu alla att dela med sig av sina bästa tips för ett minskat matsvinn till vänner, grannar och bekanta. Ju fler som blir bättre på detta, desto mindre matsvinn och desto mindre onödiga koldioxidutsläpp.
Titta och lukta innan du kastar maten
Var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.