På 1950-talet kunde man gå till Skogsborg och se KSK spela allsvensk bandy. Matcherna var slut vid tretiden. Två timmar senare kunde man cykla ner till torget och köpa Expressens Sportextra och läsa fullt referat från den match man nyss sett. I dag händer det att sportevenemang som hållits i stan under lördagen får vänta till onsdagen i veckan efter innan de dyker upp i tidningen.
Jag tycker det ger en bra bild av utvecklingen vad avser nyhetsförmedlingen i papperstidningar. Den är i dag minst sagt på dekis. Tidningar och tryckerier har inte klarat av att utveckla sin produkt så att den kan konkurrera med nya medier. I stället hänvisas vi till helt andra produkter som inte tillnärmelsevis fyller den roll som papperstidningen spelat de senaste etthundrafemtio åren.
Vad man glömmer bort när man hänvisar till elektroniska media är hela den kontext som morgontidningen var en viktig del av. Den mänskliga morgonrutinen med uppstigande, morgontoalett, hämtande av tidningen vid brevlådan.
Då man kunde känna av väder och vind och få en föraning om vad den nya dagen skulle bjuda på, säga godmorgon till grannen och sedan slå sig ner vid morgonfikat med en färsk tidning med senaste nytt från stan med omnejd.
Och vad har vi i dag? Nyheter inklämda i en telefon med det mesta från andra håll än Katrineholm eller en papperstidning som numera inte ens är en dagstidning. Och förmodligen inte ens varannandagstidning så länge till, med nyheter som oftast inte längre är några nyheter.
Det brukar sägas att utvecklingen går framåt. Men utvecklingen av tidningsbranschen är ett paradexempel på att så inte är fallet.
Det var bättre förr. Mycket bättre.
Back to future
– – – – – – – – – – – – – – –
Chefredaktören svarar direkt
Hej "Back to future".
Visst var mycket bättre förr. Storhetstiden för papperstidningar är ett minne blott och något som vi som tidning måste förhålla oss till och acceptera, om vi överhuvudtaget ska finnas kvar.
Landskapet har förändrats snabbt, det gäller många olika delar inom tidningsbranschen. Din insändare får mig att tänka på flera förändringar som skett inom branschen, till exempel på några rader som min far har skrivit om de chaufförer som på 50-talet körde ut tidningar:
"Som barn såg jag dem komma om somrarna, ett förbiilande band på riksväg 1 i vars närhet vi bärgade hö hos en moster norr om Nyköping. De körde i konvoj. »Det var som en koreograferad dans, fem sex bilar dirigerades av första bilens blinkers, det var att lita på honom«, skriver en som körde ut tabloider på den tiden.
De gjorde omkörningar före backkrön om föraren i täten blinkade att vägen var fri från mötande trafik. Polisen stoppade dem ytterst sällan och nöjde sig då med en färsk tidning eller två. De unga chaufförerna tog stora risker i alla sorters väglag. I värsta fall blev de spaltnotiser i en tidning vars lösnummer de kört ut ända in i döden."
Risker består inte alltid, tack och lov. Men utmaningarna! Räckvidden för papperstidningar fortsätter att minska, det visar Nordicoms rapport "Mediebarometern". 2022 låg andelen på 27%. 2023 var andelen 22%.
I dag följer drygt hälften av svenskarna rikstäckande nyhetsmedier på sociala medier, enligt Internetstiftelsens senaste rapport "Svenskarna och internet". 45% tar del av samhällsnyheter på sociala medier som de annars inte hade tagit del av. Som tidning har vi alltså gott sällskap i mobilen.
Tack för dina ord!
Ida Lithell, chefredaktör.