Tankar angående pandemiföreskrifter

Insändarskribenten Leif Eriksson skriver om att det är olika pandemiföreskrifter för antalet besökare vid kyrklig och borglig begravning.

Insändarskribenten Leif Eriksson skriver om att det är olika pandemiföreskrifter för antalet besökare vid kyrklig och borglig begravning.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-05-24 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Citat från pandemiföreskrifter : "En begravningsceremoni är som regel att se som en allmän sammankomst för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall. En sådan begravning får ha högst 20 deltagare. En borgerlig begravning är ej en allmän sammankomst och omfattas inte av deltagar begränsning av den anledningen``. Är det ordet allmän sammankomst eller psalmsång och bibelord som smittar? Det kan ju inte vara antalet människor som smittar, då det inte är någon begränsning på borgerlig begravning?

Nytt citat ``Minnesstund efter begravningsceremonin, oavsett om det är en religiös eller borgerlig ceremoni, betraktas som en privat sammankomst. Om minnesstunden hålls i en hyrd lokal får därför maximalt 8 personer delta``. 

Minnesstunden är en privat samling, `Privat samling smittar." Då är begravningarna plötsligt lika.

Ett citat till ``En religiös sammankomst dit allmänheten har tillträde är en allmän sammankomst. Även om deltagarna i religiösa sammankomster delas upp i olika rum i samma byggnad för att exempelvis ta del av en gudstjänst via live streaming ses det som samma sammankomst. Det innebär att max 8 personer kan ta del av samma allmänna sammankomst samtidigt i samma byggnad``

En kyrka med två våningar får man alltså bara vara 8 personer i hela kyrkan. 

I Ullared sätter man upp en vägg och får ta in 500 personer mer. 

Detta beror på våra lagar. Trots pandemilagen blev det inte bättre.

När nu samhället öppnas upp önskar jag att det blir mer likvärdigt för alla, inte med betoning på sammankomsternas namn.