Tänk dig en kolonn med 1 000 lastbilar...

Insändare 10 februari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

… vardera lastad med tolv ton kärnavfall. Stillastående blir kolonnen en mil lång, om bilarna packas samman. Halvvägs till Vingåker! Så mycket avfall har vi redan producerat. Nu får vi försöka ta hand om det. Men ju längre vi behåller kärnkraften, desto större blir problemen. Det borde vara lätt att inse. 

Men nu pågår ett underligt spel, där den politiska högern vill klassa kärnkraften som hållbar. Och de har fått regeringen med sig! Också EU-kommissionen instämmer. Nu har emellertid EU:s egna experter slagit bakut, och säger att EU måste lyssna till vetenskapen, inte till politiska opinioner. Och då är inte kärnkraften hållbar.

Regeringen anser till skillnad från kommissionen att kärnkraften kan anses vara hållbar också efter 2045 samt att ett slutförvar för avfallet inte ska behöva vara på plats, för att kärnkraften ska kallas hållbar. Sanslöst!

Notan för slutförvaret av kärnavfall landar på 19 miljarder kronor för de anläggningar som ska byggas under 10 till 15 år framöver enligt kärnkraftsindustrin, som ska stå för kostnaden. Men det kan bli dyrare än så, varnar tillsynsmyndigheten Riksgälden, som vill höja garantierna från 15 till 40 miljarder kronor.

Det är för själva byggandet, säger Riksgälden. Till detta kommer också nedmontering och rivning, så totalt handlar det om mer än 100 miljarder kronor.

Vad säger du, Svensson? Om pengarna inte räcker, kommer då industrin genast skjuta till mer? Skulle inte tro det. Det blir du och jag och resten av skattebetalarna som får ta notan.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa