Ta fasta på andra och fasta den andra

Fasta gärna den andra. Ta sedan ett fast beslut den tredje och våga anta veganutmaningen, skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Fasta gärna den andra. Ta sedan ett fast beslut den tredje och våga anta veganutmaningen, skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Insändare2023-03-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem har inte hört om olika varianter av fasta, att avstå från mat och ibland även vätska under en dag eller två? 

Många människor antar utmaningen för att gå ned i vikt, andra gör det som mental rening och en inre rensning av slaggprodukter ur tarmsystemet och vem skulle inte behöva rensa, med tanke på hur dåliga matvanor många av oss har? 

Inom olika livsåskådningar finns det läror om fastan och hur och varför den görs, till exempel att kämpa för att få bort ovanor och för själslig förnyelse. Vem försöker inte jobba med sina olater och bli mer tillfreds i tillvaron!?

Trots att veganer har mycket fokus på maten och vem som inte bör ligga på tallriken, fastar många, men ofta inte för något självändamål, utan sätter djuren först den andra varje månad, i linje med det internationella uppropet "Animals first on the second" (AFOTS).

Tanken är att uppmärksamma alla de miljontals djur som tvingats födas in i djurindustrin för att dödas och ätas. De lastas på djurtransporter och där får sitter inklämda i timmar, ofta dagar och förvägras både mat och vatten på väg till slakt. 

Inget av djuren har valt att inte få äta, de vill heller inte ätas och du kan välja att inte äta djuren, oavsett dag. 

Ta fasta på hur dina handlingar drabbar andra, rensa normens slaggprodukter och fasta gärna den andra. Ta sedan ett fast beslut den tredje och våga anta veganutmaningen, för dig själv och din nästa.