Sveriges lärare går snett redan från start

Insändarskribenten tycker att det nybildade fackförbundet Sveriges lärare verkar ha gått snett redan från start. (Arkivbild)

Insändarskribenten tycker att det nybildade fackförbundet Sveriges lärare verkar ha gått snett redan från start. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2023-02-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges lärare, som bildades den 1 januari 2023 av de två tidigare lärarfackförbunden, verkar redan från start ha gått snett.

Intentionen i debattartikeln i Katrineholms-Kuriren den 8 februari, att politikerna behöver ta ett konkret ansvar för skolan, är det inget fel på. Att skolan behöver prioriteras och ges bra förutsättningar är verkligen mycket viktigt för Sveriges framtid.

Men.

Fackförbund ska rimligen sätta medlemmarnas frågor kring arbetsvillkor, arbetsmiljö och lön på agendan och driva dessa med tanken att tillsammans är vi starkare. När det kommer till de tre frågor som Sveriges lärare samlar sig kring enligt insändaren så är det problematiskt att fråga nummer ett i listan är en likvärdig skola och förskola för alla barn och elever. Det är i sak en mycket viktig fråga, men rimligen inte ett fackförbunds. Det är som att fackförbundet på industriföretag x skulle ha som första prioritering att verka för företagets bästa och inte sina medlemmar. Hur tokigt vore inte det?

Gör om, gör rätt!