Sverigedemokraterna bluffar om kärnkraften

Sverigedemokraterna bluffar om kärnkraften. Skriver Bengt Olsson i ett svar till tidigare publicerad debattartikel av SD.

Sverigedemokraterna bluffar om kärnkraften. Skriver Bengt Olsson i ett svar till tidigare publicerad debattartikel av SD.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-02-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Kärnkraften behövs för att tackla klimatkrisen" publicerad 9/01.

För att kunna skapa elkraft krävs att mediet är flödande och det är de tre förnybara medierna sol, vatten och vind. Däremot kan de icke förnybara ämnena uran, kol, olja och naturgas endast leverera värme. För att göra kärnkraften flödande måste man därför skapa artificiella kretslopp med mycket energikrävande matar- och kondenspumpar för att driva kretsloppen och framför allt att mediet i turbinkretsen kontinuerligt måste skifta mellan vatten- och ångfas.

Tekniken baseras på termodynamikens andra huvudsats som enligt Sidi Carnots lag kan formuleras:

 ”I en ångmaskin kan inte all värme omvandlas till arbete, utan att en del värme måste gå till spillo vid en temperatur som är lägre än den hos den upphettade ångan.” År 1824 upptäckte Carnot också att den teoretiskt högsta verkningsgrad som dagens kärnkraft kan uppnå är  = (Th – Tc)/Th), där Th är ångtemperatur och Tc kondensortemperatur uttryckta i grader Kelvin.(0OC=273OK). Det sambandet kom han fram till långt innan elektriciteten hade upptäckts. 

Av den värmemängd som alstras i reaktortanken skulle teoretiskt 50% kunna bli elkraft enligt Carnot. Därutöver tillkommer omvandlings- lager och omfattande strömningsförluster så den totala verkningsgraden blir omkring 33%.

För att över huvud taget kunna skapa elektricitet med de artificiella kretsloppen måste för det första ångbildningsvärme tillföras kretsloppet och för det andra måste ångan efter ångturbinen kylas så mycket att mediet är i vätskeform innan matarpump för att uppnå önskad eleffekt.

Energibalans för att producera 1 kWh el; Tillförd 3 kWh värme från reaktortanken = avgiven 1 kWh el 

+ avgiven 2 kWh värme i form av uppvärmning av haven. Per år blir det omkring 100 miljarder kWh extra värme i våra hav! 

Med utgångspunkt i termodynamiken andra sats har Jag har här visat att den svenska kärnkraften har en verkningsgrad på omkring 33% och därmed är Sveriges största bidragskälla till klimatproblemen. Så att kalla kärnkraften för ”räddare av klimatet” är okunskap eller ren bluff.

Det räcker väl att det som skedde på 1960-talet, då politikerna körde över den tidens främste svenske forskare, professor Hannes Alfvén, trots att han på goda grunder var mycket emot att man ändå startade kärnkraften och där avfallsfrågan fortfarande är olöst efter ett halvt sekels drift.

Eller ska vi än en gång få uppleva att okunskap eller ren bluff ska få avgöra kärnkraftfrågan?