Sverige ska inte vara allianslöst – vi hör hemma i Nato

Insändare 10 maj 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nato är en fredsorganisation där flertalet europeiska länder, USA och Kanada är medlemmar. Den startades efter andra världskrigets slut. Ändamålet var då och är fortfarande, att säkra fred i Europa. Nato arbetar för fred och har aldrig startat krig. 

Tryggheten i Nato består i att om ett medlemsland blir anfallet så är det ett anfall på alla, den så kallade musketörsprincipen. Då kommer alliansen till varandras hjälp. När Putin säger att Ryssland är hotat av Nato, så betyder det att hans möjligheter att ingripa i andra länders angelägenheter tas bort.  Det är alltså ett hot mot Rysslands möjligheter att expandera i Europa och återupprätta sitt imperium.

Det finns de i Sverige som påstår att processen nu går alltför fort. Var har dessa människor varit de senaste åtta åren? När Ryssland 2014 anföll och tog territorier från Ukraina, bland annat Krimhalvön, var det en klar signal att Putins planer att återupprätta ett imperium med lydstater hade startat. Ukraina är inte medlem i Nato. Vi var många som då argumenterade för att Sverige snarast måste ansöka om medlemskap i Nato.

Att Socialdemokraterna först nu börjat sin diskussion är ett socialdemokratiskt problem som den senfärdiga regeringen riskerar göra till ett svenskt problem. Även Socialdemokraterna måste förstå att Sverige inte tjänar på att stå allianslöst. Sverige behöver vänner i demokratiska länder som försvarar västerländska värden och friheter. Detta får inte riskeras av en senfärdig regering.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa