Svenska banker – ut ur Amazonas

Ett exempel på avskogning i Amazonas. Här var det sojabönder i Terra do Meio, Para, Brasilien , som behövde mer mark att odla på.
Ett exempel på avskogning i Amazonas. Här var det sojabönder i Terra do Meio, Para, Brasilien , som behövde mer mark att odla på.

Insändare 28 september 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läget för Amazonas och för klimatet är värre än någonsin. Enligt nya beräkningar har Amazonas, som är en ytterst viktig koldioxidsänka (behåller kolet i träd, rötter, mark), nu nått en så kallad tippingpoint där området släpper ut mer koldioxid än det bevarar. Detta beror på att stora soja- och köttföretag driver på avskogningen av Amazonas för att skaffa mark. Dessutom tar fattiga småbrukare olagligt för sig av marken.

En ny rapport visar att samtliga sju storbanker i Sverige investerar flera miljarder i dessa företag. Det blir alltså dubbel negativ effekt: Amazonas släpper ut alltmer växthusgas, företag producerar djurfoder och kött som tär på klimatet. Det är en oerhört negativ, farlig utveckling för klimatet och för mänskligheten.

Men det går att påverka bankerna. Förra året mejlade tusentals bankkunder sina banker med krav på förändring angående investeringar i Amazonas. Pressen gjorde att flera banker agerade genom att bland annat svartlista företag. Nordea, SEB och Handelsbanken lyckades i ett möte med Brasiliens president Bolsonaro få igenom ett tre månaders eldningsförbud i Amazonas. Men det är helt otillräckligt!
Svenska banker har fortfarande minst nio miljarder kronor investerade i branscherna som skövlar Amazonas. Det är våra sparpengar, så vi bankkunder måste fortsätta att pressa på. 

Mejla din bank!

Banker – ut ur Amazonas snarast! Klimatet väntar inte! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa