Svårt att förstå att Julita Gård stänger sin verksamhet

Är pandemin en orsak eller ursäkt till stängningen av Julita Gård? Skriver Christer Sundqvist (M) och Lotta Finstorp (M).

Är pandemin en orsak eller ursäkt till stängningen av Julita Gård? Skriver Christer Sundqvist (M) och Lotta Finstorp (M).

Foto: Roger Culmsee (arkivbild)

Insändare2020-12-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julita Gård är en stor intakt herrgård med cirka 2000 hektar produktiv skogsmark, cirka 500 hektar jordbruksmark, fiskevatten i både Hjälmaren och Öljaren och har dessutom 350 byggnader inklusive fritidshus och hyresfastigheter.

Allt det här ger naturligtvis en del intäkter såsom jordbruksarrende, jaktarrende, fiskearrende, hyresintäkter och avkastning på skogen. Julita Gård har dessutom ett statsbidrag på 10 miljoner årligen och övriga intäkter på guidningar, övernattningar, bröllop i kyrkan och försäljning i butik och kafé.

Staten har också bidragit med permitteringsstöd för korttidsarbete såsom i flera andra utsatta branscher

Det blir då svårt att förstå varför Nordiska Museet som genom att man tog emot gåvan och också tog på sig ett ansvar att förvalta Julita Gård nu stänger ner verksamheten. Det torde stå i direkt strid mot givarens vilja.

Är det så att resurserna förflyttas till Nordiska Museets verksamhet i Stockholm för att man anser att dom är viktigare? Bryr man sig inte om alla de 50-60.000 besökare som årligen njuter av ett eller flera besök på Julita Gård? Är det inget värt att Julita Gård fick Stora turismpriset 2018?

Staten lägger 90 miljoner i stöd till fritt inträde på museer främst i Stockholm.  Då är det väl det minsta man kan begära att ett väl fungerande och till stor del självfinansierat Julita Gård, får behålla sin kompetens, för att återigen kunna ta emot besökare, när pandemin planar ut.