Svar om "Katrineholms fulaste papperskorg"

Tävlingen “Katrineholms fulaste papperskorg” är en del i den årliga kampanjen “Katrineholms skräpplockardagar” som syftar till att minska nedskräpningen i kommunen, skriver Linda Aldebert, miljöstrateg på Katrineholms kommun.
Bilden: Förra våren satte Jocke Nordin och Malin Gustavsson upp en papperskorg i guld vid gamla vattentornet. Nu är det dags att utse årets vinnande bidrag.

Tävlingen “Katrineholms fulaste papperskorg” är en del i den årliga kampanjen “Katrineholms skräpplockardagar” som syftar till att minska nedskräpningen i kommunen, skriver Linda Aldebert, miljöstrateg på Katrineholms kommun. Bilden: Förra våren satte Jocke Nordin och Malin Gustavsson upp en papperskorg i guld vid gamla vattentornet. Nu är det dags att utse årets vinnande bidrag.

Foto: Jimmy Persson

Insändare2022-03-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till två insändare om tävlingen “Katrineholms fulaste papperskorg”. Tävlingen “Katrineholms fulaste papperskorg” arrangerar vi för andra året i rad. Det är en del i vår årliga kampanj “Katrineholms skräpplockardagar” och där vi arbetar för attityd och beteendeförändringar för att minska nedskräpningen i kommunen, samtidigt som vi gör vår närmiljö lite finare och visar att nedskräpning inte är okej. Förra året deltog hela 3 059 barn och unga tillsammans med privatpersoner, föreningar och företag i Katrineholms kommun, vilket är fantastiska siffror som visar på ett starkt lokalt engagemang.

Visst kan tävlingen om den fulaste papperskorgen uppfattas som lite udda. Den sticker ut. Och det är just det som är tanken. Vi har lite drygt 350 papperskorgar runt om i kommunen. Tanken är att uppmärksamma våra invånare på dessa och be dem tipsa oss om den/de papperskorgar som behöver fräschas upp, som kanske inte syns tillräckligt eller som helt enkelt är trasig. Det är viktig feedback till oss som jobbar med frågan, och samtidigt ett nytt och annorlunda sätt att engagera invånarna. 

Förra året kom Norrgårdens förskola med det vinnande bidraget. En nedklottrad papperskorg vid gamla vattentornet i Katrineholm byttes ut mot en ny i guld, något som barnen uppskattade väldigt mycket samtidigt som vi hade möjlighet att lyfta frågan om nedskräpning.

I år har vi även fått in värdefulla tips om var katrineholmarna saknar papperskorgar. Besöka gärna vår skräputställning på Stortorget, som vi öppnar upp den 4 april, och som är en del i årets skräpplockardagar.