Svar om dricksvattnet i Julita

Precis som signaturen ”Orolig Jultitabo” tidigare konstaterat ligger vattentäkten i Julita väldigt nära Riksväg 56 vilket gör att den är svår att skydda, skriver Sörmland Vatten och Avfall AB.

Precis som signaturen ”Orolig Jultitabo” tidigare konstaterat ligger vattentäkten i Julita väldigt nära Riksväg 56 vilket gör att den är svår att skydda, skriver Sörmland Vatten och Avfall AB.

Foto: Christine Olsson (TT)

Insändare2022-12-13 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen ”Orolig Julitabo” den 7 december.

Kranvatten är vårt viktigaste livsmedel! Det är vårt uppdrag som VA-huvudman att leverera våra tjänster till alla fastigheter som är anslutna till allmänt vatten och avlopp, tidigare benämnt kommunalt vatten och avlopp.

Julita och Bie är redan idag anslutna till allmänt vatten och avlopp, men precis som signaturen ”Orolig Julitabo” påpekar levereras vattnet från lokala äldre vattenverk och inte från Katrineholms vattenverk som förser både tätorten Katrineholm och Flen med dricksvatten.   

Vatten är ett livsmedel, och Sörmland Vatten måste förhålla sig till de lagar och krav som föreskrivs av Livsmedelsverket. Vi måste därför se till att allt vatten som levereras via det allmänna vattennätet håller rätt kvalitet. Att upprätthålla rätt kvalitet enligt de lagkrav som finns innebär att vi måste hålla våra vattenverk i skick samt att se till att vi kan skydda våra vattentäkter. 

Precis som signaturen ”Orolig Jultitabo” tidigare konstaterat ligger vattentäkten i Julita väldigt nära Riksväg 56 vilket gör att den är svår att skydda. Detta och utmaningar med att hålla äldre reningsverk i drift är stora och kostsamma utmaningar och också anledningen till att vi nu förbereder för att säkra framtida leveranser genom att förlägga kapacitetshöjande ledningar hela vägen från Forssjö till Äs. 

Inför alla förändringar och nya områden håller vi samråd och/eller informationsmöten i god tid innan förändringen sker, så kommer även att ske i denna fråga. 

För att få veta mer om vad som gäller kring allmänt vatten och avlopp kan vi rekommendera att läsa ”Allmänna bestämmelser för användandet av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning ”(ABVA) som finns på kommunens hemsida.

Välkommen att kontakta oss för löpande information.