Svaga argument för betyg i årskurs 4

Det kanske finns fördelar med betyg från årskurs 4. Men det finns också en risk för att betyget blir ett skiljeset, det vill säga det som skiljer vinnaren från förloraren.
Skriver Björn Blid (S).

Det kanske finns fördelar med betyg från årskurs 4. Men det finns också en risk för att betyget blir ett skiljeset, det vill säga det som skiljer vinnaren från förloraren. Skriver Björn Blid (S).

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Betygens vara från årskurs 4 är under prövning och kommer att erbjudas som en möjlighet för alla skolor läsåret 2021/2022. Det är alltså inte fråga om att betyg måste ges, utan en frivillig möjlighet. Det finns ju många åsikter om just betygssättande, alltifrån att införa betyg så tidigt som möjligt till att betygen borde slopas eftersom grundutbildning är en mänsklig rättighet för alla barn. Jag tänker inte förorda någondera. Däremot funderar jag på några av de argument som anges för betyg från årskurs 4. Till exempel framförs argumentet att det ska bli lättare att upptäcka de elever som behöver särskilt stöd. Märkligt att vi inte har större tilltro till våra pedagoger, det hör väl till lärarens roll redan från första skolåret att se alla elever och förstå deras behov av hjälp? Jag tvivlar inte på lärarkåren, dom klarar detta utmärkt. Ett annat argument är att förbättra kommunikationen mellan elev-föräldrar-lärare. Konstigt med tanke på att kvartssamtalen utvecklas hela tiden.

Det kanske finns fördelar med betyg från årskurs 4. Men det finns också en risk för att betyget blir ett skiljeset, det vill säga det som skiljer vinnaren från förloraren. Ett bra betyg uppmuntrar givetvis till kommande framgång. Ett dåligt betyg följer med hela skolgången. 

Att ge skolor en frivillighet i införande av betyg i årskurs 4 framstår för mig som en mer lättsam väg från frivillighet till permanent införande för alla. Jag tar inte ställning för eller emot, jag tycker bara att argumenten bör bli lite bättre.

Läs mer om