Stötta Ukraina med vassare vapen

Johan Hederstedt, general, fd överbefälhavare skriver: Självklart ska vi rusta upp det svenska försvaret NU! Men först ska vi stödja Ukraina med mer vassare vapen som pansarvärnsrobotar, och luftvärnsrobotar. 
Bilden: Människor passerar under förstörd bro när de försöker fly Irpin, väster om Kiev, under söndagen.

Johan Hederstedt, general, fd överbefälhavare skriver: Självklart ska vi rusta upp det svenska försvaret NU! Men först ska vi stödja Ukraina med mer vassare vapen som pansarvärnsrobotar, och luftvärnsrobotar. Bilden: Människor passerar under förstörd bro när de försöker fly Irpin, väster om Kiev, under söndagen.

Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Insändare2022-03-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige behöver vara mer offensivt när det gäller det militära stödet till Ukraina. Krigets andra vecka. Vi sitter spända och följer kriget, vi förfasas, vi beundrar motståndskraften, vi skickar pansarskott och tycker vi gjort något heroiskt. Nato gör samma sak men med lite vassare vapen. Starka ekonomiska sanktioner från EU och USA. Vi förväntar oss att Ukraina med detta ska kunna reda upp det hela.

Självklart ska vi rusta upp det svenska försvaret NU! Men först ska vi stödja Ukraina med mer vassare vapen som pansarvärnsrobotar, och luftvärnsrobotar. Till detta bör också läggas rent humanitärt stöd som ex krigssjukvård (utrustning och krigskirurger). Detta kan vi göra samordnat med övriga nordiska länder. Kommer Ryssland provoceras av detta? Ja, men det måste vi kunna bortse ifrån.

Vi borde vara mer generösa, vi är inte längre alliansfria och neutrala. Vi deltar tillsammans i kriget med EU, Nato, USA och Storbritannien i stödet till Ukraina.