Stora lokaler står öde efter överinvestering av skolor

Västra, Södra, Östra skolan står tomma och snart också Strångsjö skola.

Västra, Södra, Östra skolan står tomma och snart också Strångsjö skola.

Foto: Alice Staaf/Henrik Wising.

Insändare2023-05-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser tecken på att framtidens ökade kostnader för välfärden påverkar varje enskild kommun hårt. Personalen är den viktigaste investeringen för välfärden. Dock har vi sett prov på överinvesteringar av skolor i Katrineholm. Här kan man fundera på om kommungränserna låser framtida planering för välfärden? 

Nu senast hyr KFAB ut före detta Malmgårdens äldreboende i Sköldinge, men först efter renovering. 

Katrineholms kommun har många lediga skolor efter en tid av ett flertal ny- och ombyggnationer. Kostnaderna för tomställda lokaler och skolor syns inte lika tydligt i bokföringen, men däremot syns ökade lokalkostnader på grund av ny- och ombyggnationer.

Resursslöseri i egenskap av att bygga nya skolor först och sen fundera över vad man gör med tomma skolor är ingen bra modell. Däremot att hyra ut exempelvis före detta Malmgårdens äldreboende till Flens kommun ett bra exempel på samarbete när vi har så nära till varandra. 

Malmgårdens äldreboende stängdes 2020. Löftet efter nedläggningen med att göra om boendet till ett trygghetsboende för äldre låter sig vänta. Att behöva vänta i tre år med ett tomt äldreboende utan en plan på omställning i dessa tider är inget man kan vara stolt över. Nu kom en kortare lösning på tre år med uthyrning till Flens kommun. Vad som händer sen får framtiden visa. Det lovade trygghetsboendet på landsbygden kanske blir verklighet efter cirka sex år av väntan.

Vad som kommer hända med Östra, Västra, Södra skolan och nu Strångsjö skola vet vi inget om. 

Det börjar talas om kommunsammanslagningar i Sverige. Det finns mycket små kommuner med under 3 000 invånare. Katrineholm, Flen och Vingåker har idag cirka 60 000 invånare totalt. Cirka 39 kommuner (av 290) i Sverige har mer än 60 000 invånare. Katrineholm har plats 78, Flen har plats 150 och Vingåker har plats 237 när man jämför antal medborgare bland Sveriges 290 kommuner. 

Samarbete mellan kommuner är helt avgörande i framtidens Sverige om välfärden ska fungera! 

Östra skolan.
Östra skolan.