Stor skillnad på tågpriser

Insändare 31 december 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den insändare som jag fick införd den 7 december angav jag att priset för en resa Katrineholm–Stockholm var 193 kronor (taget från SJ:s bokningssida). Priset för resan blir något lägre om bokningen sker via Mälartågs app. Via Mälartågs app kostar det 180 kronor för vuxen, vilket även inkluderar pensionärer. Den appen var tidigare inte känd för mig. 

Eftersom man har angivit att anledningen till prissättningen är att trafiken är samhällsfinansierad är det lätt att göra en jämförelse med en annan samhällsfinansierad tågtrafik, nämligen SL-trafikens tåg, där en pensionär kan resa från Nynäshamn till Bålsta för endast 26 kronor. Den sträckan är visserligen cirka 15 kilometer kortare än sträckan Katrineholm–Stockholm. Hur som helst kostar resan för en pensionär med Mälartåg cirka 14 kronor per mil medan resan med SL kostar lite drygt 2 kronor per mil. 

En rabatt för oss pensionärer och gärna en extra ”sista minuten rabatt” skulle vara välkommet. Det skulle gynna det kollektiva resandet och därmed miljön samt höja pensionärernas livskvalitet.  

Fotnot: Svar från Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Sörmland kommer på måndag den 3 januari.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Åsikter om tågpriser

Insändare: Alla har inte längre råd med tåg

Alla har inte längre råd med tåg

Insändare: "Monicas svar var ett direkt hån"

"Monicas svar var ett direkt hån"

Insändare: Ökade kostnader för tågresor

Ökade kostnader för tågresor