Hur många kor går det på ett badkar?

Kor dricker mycket vatten, konstaterar insändarskribenten.

Kor dricker mycket vatten, konstaterar insändarskribenten.

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2024-07-16 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha regn hos sig, tycker nog korna är att ha tur med vädret! Skyfall, oväder och regnskurar, inget kul semesterväder, men tur för korna. Varje ko dricker 60-100 liter vatten varje dag och enligt djurindustrin är det mesta de dricker regnvatten. 

Folk uppmanas att inte slösa vatten, ta korta duschar, inte borsta tänder eller diska i rinnande vatten och badkaret ska eka tomt. Men det är skillnad på folk och fä. Som en konstinstallation står det där i hagen, badkaret, fyllt med vatten, men inte till för oss, utan för kossorna.

Hur många kor går det på ett badkar, om vi har tio Mamma Mu i hagen med ett badkar som rymmer 200 liter? Är två kor törstiga, blir åtta utan eller så kan fyra kor dricka 50 liter var, sex blir utan och får hoppas på ösregn?

Kanske tydligare så här:

Korna har 200 liter vatten att hushålla med.

Om alla kor vill dricka den minsta mängden de anses behöva, blir det 600 liter, då "saknas" 400 liter varje dag, men badkaret är inte tomt, så varifrån kommer vattnet?

Finns det regnfångare på gårdarna eller är det så att vi människor får stå tillbaka för att djurindustrin använder grundvatten?

4 000 liter behövs för 1 kg bönor, 15 000 liter vatten behövs för varje kilo nötkött och det finns ca 1,3 miljoner kor, tjurar och kalvar och långt över 100 miljoner andra lantdjur, så ett enormt slöseri med resurser! 

Genom att stänga djurindustrin, skonas miljontals liv och vi har mer grundvatten och bättre beredskap för de extremväder som kommer när klimatet förvärras.