Stoppa friskolorna – innan det är för sent

Nu börjar skolorna igen. Men det är fel att besparingar i skolan blir till vinster, tycker insändarskribenten.

Nu börjar skolorna igen. Men det är fel att besparingar i skolan blir till vinster, tycker insändarskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-08-15 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu börjar skolorna igen. På vissa skattefinansierade skolor är det inte bara elevernas och lärarnas och övrig personals bästa som står i fokus när terminen drar i gång, utan också vinsterna. Aktieägare och riskinvesterare bakom skolorna ska ha sitt. 

Visst kan det vara så, att det går att bedriva undervisning billigare än vad som görs i de kommunala skolorna. Men är något billigare betyder väl det att vi kan spara på skattepengarna, eller till och med investera i elever och personal, inte att det ekonomiska utrymme som skapades ska hamna i fickorna på privatpersoner? 

Dessutom – vad sparar man på? Antalet lärare per elev? Skolgårdarna? Maten? Läromedlen? Något måste det ju vara. Min erfarenhet är att man i friskolorna inför ”lärarlösa” lektioner, ”egen elevplanering” och ”elevlett projektarbete”.  Det heter att eleverna lär sig eget ansvar, men det handlar bara om att spara pengar och på så sätt generera vinster till aktieägarna. 

Det ironiska är att föräldrar vars barn har större behov av lärare, struktur och god planering, exempelvis barn med npf-diagnoser, ofta väljer friskola, för att man tror att barnet ska få mer utrymme och lärartid där. Resultatet blir i värsta fall tvärtom, när barnet, som alltså hade det jobbigt även i den kommunala skolan, själv i högre utsträckning förväntas ta ansvar för sina studier. 

Vi kan inte längre experimentera med våra barns framtid. Sätt stopp för friskolorna, eller åtminstone för deras vinster. Barn är inga vinstmaskiner.