Stoppa barnÀktenskap

Lagstiftningen mot barnĂ€ktenskap skĂ€rptes 2019 till att barnĂ€ktenskap som ingĂ„tts i andra lĂ€nder inte godkĂ€nns i Sverige. ÄndĂ„ tvingas flickor i Sverige fortfarande att gifta sig.

Lagstiftningen mot barnĂ€ktenskap skĂ€rptes 2019 till att barnĂ€ktenskap som ingĂ„tts i andra lĂ€nder inte godkĂ€nns i Sverige. ÄndĂ„ tvingas flickor i Sverige fortfarande att gifta sig.

Foto: Anders Wiklund/TT

InsÀndare2019-11-26 05:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Sverige finns lagar och kontroller som i teorin betyder att kvinnor och flickor ska kunna leva ett tryggt och sĂ€kert liv. Ett exempel Ă€r lagen om kvinnofridskrĂ€nkning som kom 1999. Ett annat Ă€r lagstiftningen om förbud mot barnĂ€ktenskap som skĂ€rptes 2019 och som gör att barnĂ€ktenskap som ingĂ„tts i andra lĂ€nder inte godkĂ€nns i Sverige. 

Trots detta tvingas flickor i Sverige fortfarande in i Àktenskap och kvinnor i alla Äldrar utsÀtts för vÄld frÄn nÀrstÄende. Var tredje kvinna utsÀtts för fysiskt eller sexuellt vÄld nÄgon gÄng under sin livstid. Vad gÀller antal barnÀktenskap i Sverige finns ingen statistik men det förekommer att flickor försvinner efter skollov pÄ grund av att de tvingats gifta sig utomlands.

Den 25 november - 10 december (16 Days) pĂ„gĂ„r en Ă„rlig, vĂ€rldsomfattande kampanj mot detta vĂ„ld, dĂ€r bĂ„de FN och andra organisationer och myndigheter deltar. Vi inom Zonta deltar med kampanjen ”Zonta Says No” dĂ€r vi pĂ„ flera sĂ€tt belyser och motverkar vĂ„ldet mot kvinnor och flickor. I Ă„r uppmĂ€rksammar vi sĂ€rskilt frĂ„gan om barnĂ€ktenskap.

Under 16-days kommer Katrineholm-VingÄkers Zontaklubb tillsammans med Katrineholms och VingÄkers kommuner, LÀnsstyrelsen, Region Sörmland och flera ideella organisationer att ha olika aktiviteter.

Skolpersonal och socialtjÀnst mÄste reagera nÀr de misstÀnker att barn far illa eller riskerar att föras utomlands för att giftas bort. Barn mÄste redan i förskolan fÄ information om sina rÀttigheter och flickor mÄste fÄ veta vart de kan vÀnda sig om de misstÀnker att de ska giftas bort. Var och en av oss mÄste vÄga göra en orosanmÀlan till socialtjÀnsten om vi misstÀnker att ett barn far illa.