Stävja nonchalans är ingen illvilja

Robert Skoglund (S)Ordförande i socialnämnden i Vingåker svarar på insändare från Ann-Marie Eriksson(SD).

Robert Skoglund (S)Ordförande i socialnämnden i Vingåker svarar på insändare från Ann-Marie Eriksson(SD).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Ann-Marie Eriksson SD "Idogt arbete lönar sig" den 29/4.

I en insändare beskriver Ann-Marie Eriksson(SD) oss Socialdemokrater för att jaga våra äldre för att ta deras pengar. Hon tycker vi är respektlösa som vill bestraffa någon som inte gjort något med illvilja. Man kan också skönja en kritik för att det skulle vara vårt fel att ensamheten breder ut sig i dessa pandemitider.

Varje dag gör vi 700 insatser i hemtjänsten. Det betyder att vissa personer får ett besök per dag och andra för betydligt fler. Vi gör dessa besök i hemmet i hela kommunen. Det blir en hel del resande varje dag. En verksamhet som jag för övrigt är mycket stolt över där vår personal ger våra medborgare vård och omsorg av hög kvalitet. Om nu verksamheten säger till oss i politiken att man tycker att vi på något sätt borde minska de s.k. bomköringarna. Det vill säga när vi kommer hem till någon som inte är hemma och inte har meddelat oss detta. Förvaltningen uppskattar dessa kostnader till ca 1 miljon kronor per år. För mig är det ganska mycket pengar som vi bara slänger i sjön. Jag skulle hellre se att vi la dessa pengar på fler personal eller bättre scheman istället.

Det här handlar inte om att jaga våra äldre. Det handlar inte om att vi skall tjäna pengar i och med att vi tar ut en avgift. Jag hoppas att vi inte får in en enda krona på detta. Jag hoppas att man ser oss som något viktigt och bra. Jag vill att man skall uppskatta det som vår personal gör hemma hos sig. Att man så snart man vet att man inte vill ha besök, bokar av insatsen om man t.ex. skulle få besök av en bekant eller tvingas åka iväg på något. Men det är inte dessa personer vi pratar om. För de allra flesta sköter detta på ett mycket bra sätt. Men så finns det en klick personer som kanske inte av illvilja, men väldigt nonchalanta mot att göra just detta. Som trots upprepade förmaningar fortsätter att strunta att boka av sina besök. Det är för dessa som vi behöver ett nytt verktyg för att komma tillrätta med problemet.

Jag tycker vi har varit väldigt pragmatiska i detta beslut. Vi har lyssnat in, tagit tillbaka och förändrat vårt förslag för att få ett så bra förslag som möjligt och en politisk majoritet i kommunfullmäktige. Vilket vi också fick, alla partierna sa ja, även Sverigedemokraterna.