Statlig "skolpeng" ger alla barn samma möjligheter

LIberalerna vill införa en statlig skolpeng, som skulle ge skolorna i Katrineholm ytterligare 64 miljoner per år.

LIberalerna vill införa en statlig skolpeng, som skulle ge skolorna i Katrineholm ytterligare 64 miljoner per år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-08-12 07:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan är lösningen på många av Sveriges problem. Alla vinner på en bra skola. Men Sverige upplever en skolkris. Var femte elev klarar inte av grundskolan i vår kommun. Nationella mätningar visar att var tredje elev tycker att grundskolan är stökig och var fjärde lärare uppger att de har blivit utsatta för hot och våld. Det är en alarmerande utveckling. 

Istället för att fokusera på ordningsproblemen i den svenska skolan väljer Socialdemokraterna att ta strid mot föräldrarnas rätt att välja skola. Liberalerna väljer en annan väg. Vi står upp för föräldrarnas rätt att välja, samtidigt som vi inte blundar för att det idag finns skolor som inte lever upp till vad man kan förvänta sig. Detta gäller både friskolor och kommunala skolor. Samtidigt vill Liberalerna satsa 16 miljarder mer på skolan under de närmaste åren. Vi är det parti i riksdagen som satsar mest på skolan. 

Skolan är en nationell angelägenhet. Det är hög tid att staten tar över ansvaret för skolans finansiering. Om en nationell skolpeng införs enligt Liberalernas förslag skulle skolorna i vår kommun få ytterligare cirka 64 miljoner per år. Det innebär en höjning av elevpengen med 15 procent vilket motsvarar cirka 100 lärartjänster.

Kommunaliseringen av skolan i början på 1990-talet är ett misslyckande. Liberalerna vill att staten återtar ansvaret för skolan så att alla barn oavsett bakgrund eller var de bor i landet får förutsättningarna som krävs för att lyckas. Den som lyckas i skolan kommer också lyckas i livet.