Spytrött på skräpet

 Det är faktiskt rätt rogivande att laga ett trasigt klädesplagg istället för att leta efter nytt, skriver Anna i Julita.

Det är faktiskt rätt rogivande att laga ett trasigt klädesplagg istället för att leta efter nytt, skriver Anna i Julita.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-01-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är så brinnande trött på allt skräp på återvinningsstationer! De fulla containrarna påminner om vår överkonsumtion. Enligt Naturskyddsföreningen använder vi jordens resurser motsvarande 4,2 jordklot. I de allra flesta fall accepterar vi inte röda siffror men när det gäller vår planet agerar vi helt annorlunda. Men det går att ändra på detta.

Konsumera mindre och annorlunda. Spara pengar och minska ditt avfall, även ditt brännbara avfall och matavfall i den gröna påsen. All avfallshantering kostar pengar och vi betalar för det. Se över dina vanor och upptäck att du kan spara några kronor på att välja bort hushållspapper till förmån för återanvändbara alternativ. När du börjat rullar det på och du kan hittar fler val som sparar dig pengar.

Färre förpackningar hem ger färre besök till återvinningen. Den tiden kan du lägga på något mysigare. Väljer du förpackningsfri schampotvål kan en bonus bli att din hårbotten mår bättre och väljer du förpackningssnåla svenskodlade och kravmärkta varor kan du njuta av en levande landsbygd med rik biologisk mångfald. Eller så upptäcker du som jag att det faktiskt är rätt rogivande att laga ett trasigt klädesplagg istället för att leta efter nytt.

Det finns olika sätt att bidra till minskad konsumtion och alla är bra. Det vi väljer som individer i vår vardag är de många små bäckarna som blir en stor å. Om du dessutom lägger till en enda insats som syftar till systemförändring har du gjort storverk. Tillsammans är vi starka i den klimatomställning som krävs nu. För oss, våra barn och barnbarn.