Språkkrav stärker kvaliteten i äldreomsorgen

"Språkkrav kan tillsammans med skyddad yrkestitel för undersköterska höja statusen för yrket och leder förhoppningsvis till att fler söker sig till yrket", skriver Anna Tenje (M), äldreminister, och Christer Sundqvist (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm.

"Språkkrav kan tillsammans med skyddad yrkestitel för undersköterska höja statusen för yrket och leder förhoppningsvis till att fler söker sig till yrket", skriver Anna Tenje (M), äldreminister, och Christer Sundqvist (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-04-12 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning för att arbetet inom äldreomsorgen ska kunna utföras på ett säkert sätt. Nu tillsätter regeringen en utredning om språkkrav för personal i äldreomsorgen. Syftet är att stärka patientsäkerheten och öka tryggheten inom vård och omsorg av äldre. 

När den här regeringen tillträdde var en tydlig prioritering att förbättra omsorgen av äldre på särskilda boenden eller med hemtjänst. Att äldreomsorgen är prioriterad framgår av det faktum att Ulf Kristersson valde att tillsätta en äldreminister i sin regering. 

Nu går vi vidare med att stärka kvaliteten i äldreomsorgen i hela landet. Alla äldre ska förstå och kunna göra sig förstådda och ha inflytande över omsorgen när de möter personal. Men det är även viktigt att medarbetare förstår varandra för att garantera den medicinska säkerheten, rätt behandling och korrekt dokumentation. 

Språkkrav kan tillsammans med skyddad yrkestitel för undersköterska höja statusen för yrket och leder förhoppningsvis till att fler söker sig till yrket. Både Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Coronakommissionen har rapporterat om bristande svenska inom äldreomsorgen. Men framför allt är det många äldre, medarbetare och anhöriga i Katrineholm som vittnar om missförstånd och svårigheter att förstå och göra sig förstådda. Den tidigare S-regeringen valde att inte åtgärda bristerna men vår Moderatledda regering går från ord till handling för att stärka äldreomsorgen.

Att ställa krav är att bry sig och vi bryr oss både om äldre och våra medarbetare inom äldreomsorgen. Äldre ska känna sig trygga med att personalen har goda språkkunskaper i svenska och genom det möjlighet att utföra det arbete som det innebär att ge vård och omsorg under dygnets alla timmar. 

Regeringen har fattat beslut om att utreda och ta fram förslag på hur ett språkkrav för personal i äldreomsorgen skulle kunna genomföras och insatser för att äldreomsorgspersonal snabbare ska nå språkkravet. Utredaren ska bland annat ta ställning till vilken nivå på kunskaper i svenska språket som är lämplig för undersköterskor, vårdbiträden och andra yrkesgrupper inom äldreomsorgen. Moderaterna tycker att det är viktigt att den som behöver äldreomsorg får träffa samma personer om dagarna och att det går att förstå och bli förstådd av omsorgspersonalen.

Moderaternas utgångspunkt är att varje människa är unik, rätten till självbestämmande är lika viktig oavsett ålder. Stor valfrihet, hög kvalitet, ett värdigt bemötande ska känneteckna den välfärd som vi betalar med gemensamma resurser. Det gäller inte minst äldreomsorgen.