Sponsring kan aldrig styra kommunens ansvarsfrågor!

Kan placeringen av våtmark centralt på Djulö gärde vara kravet för sponsring? Skulle Amazon sponsra även om placeringen blev vid reningsverket? Skriver tre kristdemokrater i Katrineholm.

Kan placeringen av våtmark centralt på Djulö gärde vara kravet för sponsring? Skulle Amazon sponsra även om placeringen blev vid reningsverket? Skriver tre kristdemokrater i Katrineholm.

Foto: Stina Järperud

Insändare2021-05-12 05:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hönan eller ägget. Vilket kom först? Hemlighetsmakeriet bakom våtmarksaffären skapar misstro och frågor. Vem styr kommunens dagvatten och våtmarksfrågor? Nu i all hast har kommunstyrelsen beslutat om en viktig hantering av det kommunala dagvattnet via våtmark på grund av sponsorpengar.

Våtmarker har diskuterats i kommunstyrelsen 2019, men då var frågan om marker i anslutning till Mejeridiket respektive Lasstorpsdiket. Förstudie av Djulö våtmark påbörjas under 2021 samt projektering av omledning av dagvatten från Lövåsenområdet och logistikcentrum. I handlingarna till beslut står det: - ”I samtal mellan kommunen, Katrineholm Vatten/Sörmland Vatten och Amazon (AWS) har framkommit att AWS i samband med anslutningen till VA-nätet av sin senast förvärvade fastighet gärna vill medverka till att våtmarksprojektet och delar av kommande anslutande dagvattenledningar kan genomföras.

I grunden möjliggör företagets bidrag en snabbare takt i de åtgärder som ska genomföras för att klimatanpassa staden och förebygga översvämningsrisker vid framtida skyfall”. Kan placeringen av våtmark centralt på Djulö gärde vara kravet för sponsring? Skulle Amazon sponsra även om placeringen blev vid reningsverket? Är vi på väg mot en ny hantering av taxor/sponsring gällande vatten & avlopp? Utan sponsring så kommer vi få vänta på viktiga åtgärder.

Bidraget från Amazon var cirka hälften av beloppet som redovisades i Kuriren 21/4. Hur kan underlag och information vara så otydlig så att journalister kan missförstå storleken på beloppen gällande sponsring? Vilka fler överraskningar kommer vi få läsa om? Tråkig arbetsmodell att inte hela den politiska skaran får tydliga, korrekta och kompletta presentationer samt underlag innan beslut! Att köra över oppositionen är en föråldrad modell. Är det Katrineholmsmodellen som visar sig igen? Bättring inför valåret 2022.