Svar från Sörmland vatten till "Sopsorterare"

Emil Pantzar svarar på frågor från insändarskribenten "Sopsorterare".

Emil Pantzar svarar på frågor från insändarskribenten "Sopsorterare".

Foto: Cecilia Ehrencrona, Emma Eriksson

Insändare2024-01-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen "Sopsorterare" undrade om betalning för sophämtning, när invånarna får börja sopsortera allt själva. Sörmland vatten svarar här: 

Sortering av förpackningar fastighetsnära är ett regeringsbeslut som påverkar alla kommuner nationellt och ska vara infört senast 1 januari 2027. Sörmland vatten och avfall AB arbetar på uppdrag av ägarkommunerna för att införa det system som har högst kundnöjdhet i Sverige. Vi samverkar med flera andra kommuner och bolag för att säkerställa en kostnadseffektiv implementering som ska gynna våra invånare.

Sortering av förpackningar hemma, fastighetsnära insamling, kommer att införas senare halvan av 2026. Införandet innebär minskat tryck på befintliga återvinningsstationer, då huvuddelen av förpackningarna ska sorteras hemma. Däremot kommer återvinningsstationerna finnas kvar, dock i begränsad omfattning. De stationer som kommer att finnas kvar är för att täcka behovet av plast- och pappersförpackningsinsamling, tex vid större emballage (förpackningar från TV, kyl, frys etc.) eller om sorteringen hemma inte skulle räcka till. Vilka som kommer finnas kvar och vilka som kommer att försvinna vet vi först efter införandet av fastighetsnära insamling, efter 2027. 

Den viktbaserade taxesättningen som vi idag har i Katrineholms kommun kommer att försvinna i och med införandet av fastighetsnära insamling för att gynna sorteringen av förpackningar och för att motverka att sopor hamnar i naturen. 

Sörmland vatten och avfall ABs ersättning för fastighetsnära insamling av förpackningar kommer från Naturvårdsverket, ersättning för någon försäljning förekommer inte. Ersättningen täcker inte de kostnader som är kopplade till inköp av utrustning, drift, sortering, transporter, administration, information och kommunikation. Sörmland vatten och avfall AB har inte någon egen förbränningsanläggning och har aldrig importerat sopor, därför har vi inte heller någon kunskap om hur detta ser ut nationellt.