Som man sår, får man skörda

Insändarskribenten skriver angående Coronavirusets spridning att ett av de mest påtagliga problemen är att det saknas beredskapsförråd hos apotek och sjukvårdsinrättningar.

Insändarskribenten skriver angående Coronavirusets spridning att ett av de mest påtagliga problemen är att det saknas beredskapsförråd hos apotek och sjukvårdsinrättningar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-03-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi möts dag för dag av ny information om Coronavirusets spridning, och hur illa rustade vi delvis är för att möta hotet. Ett av de mest påtagliga problemen är att det saknas beredskapsförråd hos apotek och sjukvårdsinrättningar. Det är väl inget problem? Det är ju bara att se till att man ständigt har ett större lager än det som går åt för stunden. 

Sakta i backarna nu! Man kan inte tjäna några pengar på varor som ligger i förråd. De ska säljas, helst i samma stund som de når mottagaren. Det kallas just-in-time. Varor i lager innebär att vinsten inte kan tas ut så snabbt som man vill. Varför vill man ha ett sådant system i frågor som rör befolkningens överlevnad? Därför att vi har politiker som tror på konkurrens och vinstmaximering i alla delar av offentlig verksamhet. Ja, man framställer förstås inte saken så, utan kör med att det handlar om valfrihet. För det vill vi väl alla ha?

När man släpper in marknaden är det marknadens regler som gäller. Den apotekskedja eller den privata sjukvårdsinrättning, som garderar sig mot materialbrist, kommer att förlora kampen mot den som lyckas driva just-in-time tanken mest effektivt. Det håller så länge det inte blir några större problem. Men så snart det blir någon störning, blir bristerna uppenbara. Vi minns alla kaoset runt Apotekstjänst i höstas och bristen på material som ledde till att ett hundratal operationer fick ställas in eller senareläggas. 

Men så här kan vi väl inte ha det? Jo, det kan vi, för det är det svenska folket som röstat fram politiker och partier, som bara har ett för ögonen: Att gynna vinstmaximering hos privata företag. För genom att spela ut anbudsgivare mot varandra, kan man minska statens kostnader, och därmed få pengar över till annat. Annat vadå? Jo, skattelättnader till folk som redan har det bra. Hela den här utvecklingen illustrerar hur det svenska folket gått från samhällssolidaritet till extrem egoism. 

I Sverige ser vi oss gärna som "Landet lagom". I omvärlden ser man ett land som drivit en extrem privatiseringspolitik, som lett till försämringar för folkets majoritet. De som gynnas är de som redan gynnats!

Käre svensk, betänk vad du gör när du röstar nästa gång. Lägger du din röst på borgerliga partier, så kommer du också att få uppleva mer av kriser av det slag vi nu ser.