Solpark i Spånga kommer lyfta området

En solpark i Spångas gamla kulturmiljö är ju att lyfta området och visa på gammal vatten- och ny solenergi i samklang. Skriver Viking Jonsson.

En solpark i Spångas gamla kulturmiljö är ju att lyfta området och visa på gammal vatten- och ny solenergi i samklang. Skriver Viking Jonsson.

Foto: Henrik Wising

Insändare2020-12-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Solcellspark i Spånga väcker frågor" publicerad den 3/12.

Har läst Bengt Olaussons insändare från i torsdags angående solcellspark vid Spånga kraftstation och kan konstatera att Bengt har rätt i uppfattningen att han tycker bra om solenergi och ser fram emot bra energilösningar. Den uppfattningen delar jag. I övrigt innehåller Bengts insändare en rad felaktiga påståenden.
Vingåkers Kraft är ett dotterbolag till Vingåkers kommunfastigheter och Vingåkershem är ett allmännyttigt bostadsföretag. Samtliga är kommunägda bolag som ägs av Vingåkers kommun. Vi upphandlar nu en ny elleverantör där vi kan öronmärka vår egen sol- och vattenkraftsproduktion, vilket vi ej kunnat göra tidigare.

Nu samlar vi alla tre bolagen i den upphandlingen till ett avtal. Vi kan då använda vår egenproducerade gröna el i våra fastigheter och bostäder och på så sätt minska behovet av köpt el. Detta ligger helt i linje med att bolagen jobbar med att bli fossilfria till 2030. Ett samarbete initierat av Sveriges Allmännytta kallat Klimatinitiativet. Bolagen arbetar efter kommunens ägardirektiv som säger att miljöfrågan skall ha stor påverkan inom vårt arbete och vi skall fortsätta satsa på solenergi där det är möjligt på våra fastigheter. Detta är framtiden och fastighetsägarna kommer att spela en stor och viktig roll på energimarknaden. En grön omställning av samhället är vad vi just nu bidrar till. En solpark i Spångas gamla kulturmiljö är ju att lyfta området och visa på gammal vatten- och ny solenergi i samklang. Det kanske kan få fler fastighetsägare att göra samma sak.