Socialnämnden i Vingåker levererar vård och omsorg

Vad har hänt under denna mandatperiod? Vi har utvidgad den förkortade arbetstiden för vår personal inom individ- och familjeomsorgen, skriver fem representanter för Socialdemokraterna i Vingåker.

Vad har hänt under denna mandatperiod? Vi har utvidgad den förkortade arbetstiden för vår personal inom individ- och familjeomsorgen, skriver fem representanter för Socialdemokraterna i Vingåker.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en bild i landet av en äldreomsorg i fritt fall. Bilden kryddas också av att platser på SÄBO (särskilt boende) skärs ned vilket får till följd att man blir kvar hemma. Bilden av vanvård sätter sig på näthinnan om man läser viss media, även sociala medier då. I Vingåker finns det ingen kö till SÄBO. Här får man plats inom de tre månaderna som vi har innan vi senast måste bereda en plats. Vi har egentligen det omvända problemet. Människor som skulle behöva vår omsorg på boendet väljer hellre att stanna kvar hemma.

Vad har hänt under denna mandatperiod? Vi har utvidgad den förkortade arbetstiden för vår personal inom individ- och familjeomsorgen. Nu gäller den all personal som då jobbar 35 timmar i veckan. Vi har gjort om vårt hem för ensamkommande till ett HVB-hem (hem för vård av barn). Det betyder att vi i vissa fall slipper att skicka i väg våra unga till andra kommuner med dyra kostnader som följd. 

Vi har precis beslutat att vi skall erbjuda våra äldre på SÄBO möjligheten till att få välja mellan två maträtter varje dag. Vi har infört ett kommunalt bostadstillägg för personer inom LSS (lagens om särskilt stöd). Vilket gör att personer som bor i dyra anpassade lägenheter får lite extra pengar i plånboken. Vi har utökat årets personalbudget med 3.4 miljoner kronor på SÄBO och funktionshinderomsorgen. Det behövs fler händer i vården. Regeringen har ju satsat på kompetensutveckling till undersköterska och vårdbiträden. Där har vi nu ca. 30 stycken som går äldreomsorgslyftet. En mycket viktig satsning för att utveckla äldreomsorgen.

Det vi funderar på nu är hur vi kan bli av med de så kallade delade passen inom omsorgen. Här behöver vi göra en uppryckning och komma med en hållbar lösning.

Våra verksamheter gör underverk varje dag. Guldstjärna till vår personal som verkligen gör skillnad för våra medborgare i Vingåker.