Snöröjningen är under all kritik

Signaturen "Irriterad kommuninnevånare" är arg över hur snöröjningen sköts där hen bor.
Bild från den 21 februari: Varje vinter blir Ove Lundqvist inplogad av kommunens entreprenör.

Signaturen "Irriterad kommuninnevånare" är arg över hur snöröjningen sköts där hen bor. Bild från den 21 februari: Varje vinter blir Ove Lundqvist inplogad av kommunens entreprenör.

Foto: Privat

Insändare2022-03-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå artikeln "Ove blir ständigt inplogad – kritisk mot kommunen" publicerad den 21 februari, så är inte bara villaägare i Valla som blir inplogade varje vinter, det förekommer även på andra ställen utanför stan. För de som sköter vinterväglaget verkar fatta noll. Jag förstår problemet när det fryser och tinar stup i kvarten. Men kanske borde slutsatsen vara att är det 1,5 dm modd på min väg, eller 1 dm snö, då kanske det är så i byn jag ska ploga också. För fryser det i modden, och plogen kommer, ja då har vi en knappt gångbar väg och cyklar, handikappfordon och andra som ska åka där har stora problem. Det blir otroliga frysta spår när man kommer med jättetraktorerna.

Mellan samhällets KFAB-hus brukade det handskottas, blåsas löv och alltid vara iordningställt till mitt på dagen. Numera får hemtjänst och boende klafsa runt i decimeterdjup snö, eller modd. De äldre med rollator kan inte komma ut överhuvudtaget om de skulle vilja. Och samma stora traktorer lämnar djupa frysta spår efter sig.

Till det här kan man lägga sandningen, ibland ett dygn för sent, ibland i tid, men alltid dessa vassa stenar. Det går att trilla fast det är sandat, man glider nämligen bra på stenarna. Lägg sen till att husdjur hoppar på tre ben, så är det riktigt "trevligt". Kommunen borde ansvara via upphandlingen, inte ta det billigaste alternativet. Den "vinnaren" sköter det säkert snöröjning och sandning med bara en hand. Även vi på landet kan numera säga: "Vad får jag för pengarna?"