Snart händer en svår olycka på Fredsgatan

På Fredsgatan går det lite väl vilt till, tycker insändarskribenten.

På Fredsgatan går det lite väl vilt till, tycker insändarskribenten.

Foto: Niklas Otto Olsson

Insändare2024-06-14 20:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trottoaren på Fredsgatans södra sida utanför Rosenbusken och konsthallen är aktuell igen. 

Idag var trottoaren välfylld och jag var ledsagare till en kvinna med rollator då en idiot på elsparkcykel svischar förbi i hög hastighet och sedan kryssar sig fram mellan gångare och rollatorer. Jag blev verkligen jätterädd. Som tur var lyckades jag hålla in rollatorn annars hade det skett en olycka. Det är verkligen både olämpligt och elakt att köra på detta sätt.

Ni som beter er så här egoistiskt, tänk på att det mestadels är äldre människor med dålig balans som går på denna trottoar. Om ni inte visste det innan så kan jag berätta att äldre människor är väldigt sköra och kan drabbas oerhört svårt av ett fall och till och med avlida. Även på trottoaren vid Vår vårdcentral händer samma sak gång på gång trots att gångfartsgatan finns intill. 

Det är för mig obegripligt. Man kan undra hur ni tänker eller har ni kanske inte alls den förmågan? Alla människor måste respekteras och särskilt de som är äldre.

Så när ska det bli slut på detta elände? Var finns polisen? Ställ er bakom fönstret i Konsthallen och spana. Jag lovar att ni får napp. Säkrast verkar vara vid 11-tiden. Sedan är det bara att bötfälla på plats. Hur svårt kan det vara?

Så här säger lagen:

”Elsparkcyklar ska i första hand köras på cykelbana och följa trafikregler för cyklister. De får inte köras på trottoar eller gångbana. Det är alltså samma regler som för vanliga cyklar och andra eldrivna fordon med fordonsklass cykel. Det är polisens ansvar att övervaka trafiken och se till att trafikregler följs”.

Nu måste ni som är ansvariga ta tag i det här problemet innan det händer en svår olycka.

Humanisten