Slottsplanen, en viktig pusselbit för Vingåkers framtid

I arbetet med en detaljplan görs många olika analyser som bland annat miljö- och markförhållanden men det är också något som fastighetsägare och exploatörer måste hantera, skriver Robert Davidsson,C.

I arbetet med en detaljplan görs många olika analyser som bland annat miljö- och markförhållanden men det är också något som fastighetsägare och exploatörer måste hantera, skriver Robert Davidsson,C.

Foto: Johannes Ernstberger

Insändare2021-01-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Bengt Olausson.

Tack Bengt för dina frågor om den nya detaljplanen runt Säfstaholms slott. Som du skriver har vi gjort en välbehövlig satsning i slottet. Nu går vi vidare med närområdet som idag till viss del saknar detaljplan. Vi tar fram en plan som säkerställer kulturmiljön samtidigt som vissa delar ska kunna utvecklas för framtiden. 

Vi vill ha en levande och tillgänglig slottspark för invånare, föreningsliv och besökare. Bostäder i själva slottsparken är inte aktuellt men vissa delar av parken kan på sikt utvecklas med inspiration från historiska ritningar och gamla strukturer som fortfarande kan skönjas. Planen ska ge möjlighet för bättre siktlinjer med lite utglesning av skogspartiet längst ner i parken. Det befintliga diket kan bli en mer naturlig bäck, ett lusthus och några trevliga ställplatser för husbilar bland träden kan tillkomma. Detta får hanteras i kommande utvecklings- och skötselplaner, vartefter ekonomin tillåter. 

Arbetet med en ny översiktsplan pågår men den som nu gäller är gammal och defensiv med en prognos om 8360 personer i kommunen 2019. Vi är nu 9150 och antal invånare i arbetsför ålder väntas öka med ett flera hundra de närmsta åren. Det är viktigt för vår skattekraft, för bra skola, vård och omsorg samt kommersiell service. Men vi har ett föråldrat bostadsbestånd och brist på bostäder. Rörligheten på bostadsmarknaden behöver öka, vi vill att fler yngre bor kvar i kommunen och att fler ska flytta hit. För det krävs attraktiva tomter och bostäder, i hela Vingåkersbygden.

"Slottsplanen" är en pusselbit som kan göra 120 bostäder möjliga norr om Vingåkersån och söder om Bondegatan. Tanken är att de gamla bostadshusen i ska bli kvar och det finn möjlighet till en ny förskola. Planen tillgodoser bra trafikförsörjning, placering och utformning av nya byggnader för att de ska passa in i miljön samtidigt som planen måste ge en exploatör ekonomiska förutsättningar. 

I arbetet med en detaljplan görs många olika analyser som bland annat miljö- och markförhållanden men det är också något som fastighetsägare och exploatörer måste hantera. 

Nu går vi igenom alla synpunkter från samrådet och eventuella justeringar sker innan planen går ut på granskning och därefter beslutas.