Slår mot utsatta – vad är det för land vi ska leva i?

Invandrarfientlighet, minskat bistånd och angiveri är saker som får insändarskribenten att fråga sig "Vart är vi på väg?".

Invandrarfientlighet, minskat bistånd och angiveri är saker som får insändarskribenten att fråga sig "Vart är vi på väg?".

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2023-03-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biståndet på en procent till fattiga och utsatta länder ska minskas i betydande omfattning, samtidigt som antalet svältande har ökat med minst 40 miljoner människor i de redan mest utsatta länderna, bland annat i Afrika. Orsaken är klimatomställningen och Rysslands krig.

Sveriges regering drar sig ur ansvaret. Migrationsministern kan sitta i tv och påstå att vi har alldeles för stor invandring samtidigt som Migrationsverkets prognos för antalet invandrare beräknas minska från 20 000 till 16 000 detta år och kommer att ytterligare minska. Sveriges dåliga rykte förstärks av uttalanden som "Vi skall ha Europas hårdaste invandringspolitik". Tala om invandrarfientlighet!

Dessutom ska man utreda hur samhället ska kunna klämma åt redan utsatta, bland annat barnfamiljer genom indragna bidrag. Bidrag som hittills varit jämställt till alla barn oavsett social situation. Självklart kommer detta slå hårdast mot de redan utsatta.

Bland alla människofientliga förslag som det nya styret i vårt land kommer med är angiveri av människor som hoppas på en bättre framtid och strävar efter att bli godkända bland annat som arbetskraftsinvandrare. Tankarna för vidare till avsomnade diktaturer, exempelvis DDR. Resultatet blir naturligtvis större otrygghet. 

Den verklighet som de nya styrande inte ser, är arbetskraftsbrist inom många yrken, minskat barnafödande och slutligen en gnagande oro för framtiden. Utan den nödvändiga framtidstron, som gör människor kreativa, får dem att kavla upp ärmarna, utbilda sig och bli stolta medborgare. Den framtid vi anar är ett ännu hårdare samhällsklimat och brist på framtidstro. Detta är bara några synpunkter i en deprimerande utveckling. Vart är vi på väg?

 
 
 
 
 
 
Läs mer om